Jovent

L’abandonament educatiu en els nois se situa en el 20%. Foto: Carola López/ACN

Tot i que en molts aspectes de la nostra societat són les dones les que viuen un greuge respecte als homes, quan parlem de l’abandonament educatiu són ells els que, en termes numèrics, tenen una situació pitjor.

Segons expliquen des de la Diputació de Barcelona, a Catalunya, la taxa d’abandonament escolar se situa en el 15%. En el cas de les noies de 18 a 24 anys, la xifra és del 10% mentre que en el cas dels nois quasi arriba al 20%.

Amb tot, l’organisme considera que l’abandonament es viu de maneres molt diferents en funció del gènere. “Si bé l’abandonament educatiu prematur és un fenomen que es presenta més entre els nois, el femení agreuja la fractura de gènere, ja que elles tenen menys oportunitats formatives i laborals”. Això vol dir que les noies que deixen els estudis tenen més risc d’estigmatització, perquè són un col·lectiu que resta pràcticament invisible a la societat.

L’abandonament no és homogeni

Des de la Diputació, també recalquen que l’abandonament és una situació que en el cas de cada estudiant es viu de maneres diferents. Per això, l’ens supraterritorial recomana “treballar de manera conjunta i alhora personalitzada en tots els casos dels joves que es troben en aquesta situació”. Alhora considera necessari “fugir del tòpic que converteix l’abandonament en un tot homogeni”.

En aquest sentit, la Diputació de Barcelona aposta per parlar de “diversitat de trajectòries i d’heterogeneïtat de l’abandonament” per entendre com el factor de gènere intervé en les oportunitats en funció de si ets noi o noia. “Quan a nivell popular, es parla d’abandonament escolar es pensa quasi sempre en nois, reproduint una lectura masclista i sexista de la realitat social”, diuen des de l’òrgan territorial per remarcar que “les noies que abandonen tenen menys oportunitats”.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram