Pisos de lloguer social

A Barcelona i la metròpoli, els pisos de lloguer social representen menys del 2% del parc immobiliari. Foto: Carola López/ACN

Nova confirmació que demostra que l’accés a l’habitatge a Barcelona i a l’àrea metropolitana encara és un dels problemes més notoris que arrossega el territori. En aquest cas ha estat un informe elaborat per l’Observatori DESC i l’Observatori Metropolità de l’Habitatge de Barcelona (O-HB) el que ha determinat que manca lloguer social i que els preus dels pisos estan pels núvols.

Segons el document, el problema del lloguer social és endèmic a tot l’Estat. Així, tant a Espanya, com a Catalunya, com a l’àrea metropolitana com a Barcelona, el nombre d’habitatges de lloguer social està molt per sota del que hi ha a altres regions de l’entorn europeu. A Holanda, per exemple, quasi tres de cada 10 habitatges són de lloguer social. És un cas excepcional. Malgrat això, en altres indrets com Àustria, Escòcia o Irlanda del Nord, un de cada quatre immobles és d’aquesta mena. A Dinamarca, Anglaterra, Suècia o França, al voltant del 17% dels pisos són de lloguer social. A Barcelona, la xifra és de només un 1,9%, mentre que al conjunt de l’àrea metropolitana és d’un 1,8%.

En el cas de Barcelona i la rodalia, a aquest problema cal sumar-hi el dels preus del lloguer. Tal com afirmen des de l’Observatori DESC i l’O-HB, “el preu del lloguer a Catalunya s’ha incrementat en 20 anys un 101%, tres vegades més que els ingressos de les famílies”.

Preocupa molt?

Resulta si més no curiós que la problemàtica de l’accés a l’habitatge hagi perdut pes en la preocupació de la ciutadania de Barcelona i Catalunya en els darrers temps. El juny del 2019 va arribar a ser la segona preocupació, per darrere de la seguretat. El 14% de la població pensava que el de l’habitatge era el problema més greu a la capital catalana. Amb tot, el desembre de l’any passat només un 6,5% ho pensava, encara que l’accés a l’habitatge continuava sent la tercera preocupació, per darrere de la seguretat i la neteja.

En el cas de Catalunya, l’accés a l’habitatge és el vuitè problema que més preocupa la població. Segons dades del CEO, aquesta qüestió està per darrere del funcionament de l’economia, la insatisfacció amb la política, l’atur i la precarietat laboral, les relacions entre Catalunya i Espanya, la sanitat, la necessitat de millorar les polítiques socials i l’educació.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram