bosses brossa

Imatge d’arxiu. Foto: Pixabay

L’Ajuntament de Barcelona ha obert expedient sancionador a 500 comerços per no fer una gestió correcta dels residus. Aquest és el balanç del primer mes de la campanya per aconseguir aquesta bona gestió que s’ha desenvolupat en una primera fase a Ciutat Vella, l’Eixample, Gràcia, Sant Andreu i Sant Martí.

Segons ha explicat el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, s’han fet unes 40.000 visites a uns 26.000 comerços i s’ha detectat que en gairebé un 2% dels casos la gestió no era adequada.

Alguns dels incompliments són no separar per tipus de residu, no treure’ls en l’horari adequat o no deixar-los dins dels contenidors. Les sancions són de 300 euros.

Un 34,4% d’establiments incomplidors

A principis de setembre es va iniciar una acció de detecció d’incomplidors per part d’inspectors municipals en aquelles zones on ja s’havia fet la campanya informativa. Es van detectar un 34,4% d’establiments incomplidors.

Els equips d’informació van visitar els comerços fins a dues vegades per tal d’explicar-los l’ampliació territorial i de freqüència del servei de recollida comercial de residus.

Un cop superada la part informativa, s’ha fet una segona visita i és llavors quan s’ha detectat que gairebé un 2% continuava sense fer una bona gestió. Per això, s’ha obert expedient sancionador en prop de mig miler de casos.

Badia ha volgut deixar clar que hi ha una “bona pràctica” en general, però que és molt visible quan algú no ho fa bé. Entre d’altres perquè es veuen contenidors desbordats al carrer i això també genera un “efecte crida” entre la resta.

Al gener arriba la fase 2

A partir del gener, passades les festes de Nadal, començarà la segona fase a la resta de la ciutat que consistirà, com en aquesta primera fase, fer primer una acció informativa i després passar a les sancions si és necessari.

Badia ha atribuït a un “mal hàbit” els comportaments incorrectes dels comerços i establiments amb la gestió de recursos. Ha afegit que el que es busca és “reorientar” aquestes actituds. En concret, se’ls demana que facin la separació en origen dels residus, que no facin servir els contenidors fora de l’horari establert, que tots els residus han d’anar dins del cartró –això especialment en el cas del cartró- i que no deixin bosses de residus fora.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram