Riu Besòs

Es construiran tres grans infraestructures al riu Besòs per abastir d’aigua la metròpoli. Foto: Jordi Pujolar/ACN

Fa setmanes que l’àrea metropolitana de Barcelona viu una situació atípica. L’Agència Catalana de l’Aigua ha activat aquest febrer el pla de prealerta per sequera a conseqüència del nivell dels embassaments del Ter i del Llobregat, que estan al 55% de la seva capacitat.

És per aquest motiu que la presentació del nou Pla estratègic del cicle integral de l’aigua (PECIA), duta a terme aquest dijous per part de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), no podia ser més oportuna.

Un futur crític

Els càlculs de l’AMB afirmen que actualment el territori metropolità disposa de 806 hm³ d’aigua l’any, mentre que la demanda de tot el territori ascendeix a 397 hm³. “Diversos factors, però, faran que aquestes xifres empitjorin any rere any, i la disponibilitat de recursos hídrics a l’àrea metropolitana s’anirà reduint”, ha alertat l’ens supramunicipal.

Es preveu que el canvi climàtic faci minvar un 12% els recursos superficials del Ter i del Llobregat i un 9% els recursos subterranis. Alhora, s’incrementarà la demanda d’aigua per a usos agrícoles. A tot això cal sumar-hi la previsió d’un increment de la població, que anirà aparellat amb un augment de la demanda d’aigua de consum. “Per tot plegat, sense aplicar les mesures plantejades pel PECIA, les previsions més optimistes per al 2050 ja apunten a un dèficit d’11 hm³ per any d’aigua potable, que podrien arribar a ser 43 hm³ per any en situació de sequera”, ha afirmat l’AMB.

Les mesures del pla

Segons ha explicat l’autoritat territorial, el pla “constitueix el full de ruta per reduir el dèficit hídric que pateix la metròpoli de Barcelona”. D’aquesta manera, el projecte planteja una actuació conjunta als municipis que conformen la metròpoli pel que fa al cicle de l’aigua: des de l’emmagatzematge en origen fins a les fases finals de sanejament.

“El PECIA és un pla destinat a conviure amb les planificacions hidrològiques de la resta d’administracions a tots els nivells, i vol situar l’AMB com un agent actiu en la presa de decisions per preservar un recurs vital i imprescindible per a la vida”, ha assenyalat l’organisme.

En aquesta línia cal incloure-hi les tres noves infraestructures a la vora del riu Besòs, per sobre de Montcada i Reixac, que el pla té projectades i que tindran un cost de 132 milions d’euros. Tot i que l’AMB no ha donat detalls de la seva ubicació exacta, es tractarà d’una nova planta potabilitzadora, d’una estació de regeneració d’aigües i d’una canonada que connectarà el Besòs i el Llobregat i que ajudarà a equilibrar les demandes d’aigua regenerada a la metròpoli. Actualment, és el Llobregat el riu del qual s’extreu més aigua, i es vol equiparar aquesta situació.

A més, l’AMB planteja altres solucions, com que gran part dels regs municipals es facin amb aigua no potable, ja que ara aquesta activitat es fa amb un 87% d’aigua potable i, en paraules de l’organisme, “seria important que aquest percentatge fos d’un 49%”.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram