Fa més d’una dècada, l’Ajuntament de Mollet, amb Ester Safont al capdavant de la regidoria de Medi Ambient, va anunciar amb gran expectació la instal·lació de contenidors soterrats a Gaietà Vinzia i el centre. El projecte, que va suposar una inversió d’1,8 milions d’euros subvencionada per l’Estat, tenia com a objectius solucionar els problemes de recollida selectiva i dignificar l’eix comercial.

No obstant això, la realitat actual, l’any 2024, dista molt d’aquella imatge optimista. Després d’anys de patir inconvenients i mal funcionament, l’Ajuntament de Mollet ha optat per desestimar els contenidors soterrats i tornar al sistema tradicional de contenidors en superfície. Una decisió que, tot i arribar tard, no deixa de ser un reconeixement implícit del fracàs del projecte original.

Des de MolletOpina, ens sentim profundament decebuts per aquesta situació. Ja des del principi vam mostrar la nostra oposició al projecte, expressant les nostres preocupacions a l’actual alcaldessa, Mireia Dionisio, llavors 1a tinent d’alcalde, i al director de Serveis Territorials. El precedent d’altres ciutats com Sevilla, on els contenidors soterrats havien demostrat ser un fiasco, ens feia témer un desenllaç similar a Mollet. I, lamentablement, els nostres temors s’han confirmat.

Hem malbaratat més d’un milió d’euros en una iniciativa que no ha servit per a res. Recursos públics que es podrien haver destinat a reformar carrers, millorar els serveis públics o reduir la considerable llista d’espera dels Serveis Socials.

El soterrament dels contenidors ha estat una experiència fallida que ha tingut un cost elevat a Mollet

Governar no es tracta únicament de prendre decisions, sinó també d’escoltar activament les necessitats i opinions dels veïns i veïnes. En aquest cas, l’Ajuntament va ignorar les nostres advertències, així com les d’experts en la matèria. El resultat? Un milió d’euros soterrats i un sentiment de frustració i decepció en els barris afectats.

Aquesta no és l’única ocasió recent en què la gestió de l’Ajuntament ha generat controvèrsia. El carril bici d’Avinguda Rivoli, finançat amb fons Next Generation, és un altre exemple de mala planificació. Des de MolletOpina i altres plataformes vam alertar sobre els perills de construir-lo pel centre de la via, però l’Ajuntament no va escoltar les nostres crítiques. Esperem que en aquest cas no ens doni la raó i que no hàgim de lamentar un nou malbaratament de recursos públics.

Governar implica escoltar, buscar consensos i prendre decisions responsables. Esperem que l’Ajuntament aprengui d’aquestes errades i comenci a gestionar els recursos públics amb més sentit comú, prioritzant les necessitats reals dels ciutadans i ciutadanes de Mollet.

A més dels punts ja exposats, considerem important afegir els següents:

Falta de transparència: l’Ajuntament no ha facilitat informació detallada sobre els costos de manteniment dels contenidors soterrats, ni sobre els ingressos generats per la recollida selectiva. Això impedeix avaluar de manera precisa l’eficàcia econòmica del projecte.

Impacte ambiental: la construcció dels contenidors soterrats va requerir obres importants que van afectar el paisatge urbà i van generar molèsties als veïns. A més, la neteja que requerien era una gran despesa d’aigua i implicava tallar el trànsit.

Accessibilitat: els contenidors soterrats poden ser un obstacle per a persones amb mobilitat reduïda o amb carrets de la compra.

En definitiva, el soterrament dels contenidors a Mollet ha estat una experiència fallida que ha tingut un cost elevat per a la ciutat, tant en termes econòmics com de satisfacció veïnal. Esperem que l’Ajuntament rectifiqui el seu rumb i adopti millors polítiques.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram