En un matí assolellat arriba al port de València l’Aquàrius i els altres vaixells carregats de persones refugiades després de vuit dies de travessia pel Mediterrani.

Molts són els dubtes sobre el futur i el tracte que tindran aquestes persones migrants un cop arribades a terra ferma.

El govern del País Valencià, el de la ciutat, així com també el de la Generalitat de Catalunya han manifestat que els volen acollir, però el govern espanyol ja ha avisat que una part acabaran als CIE i podrien ser expulsats després. De moment se’ls facilitarà un permís d’entrada de 45 dies i un fulletó amb informació per demanar protecció internacional.

Els que puguin demostrar que no poden tornar al seu país d’origen per culpa d’un conflicte armat o perquè poden ser perseguits per raça, orientació sexual o religió rebran l’estatus de refugiats i d’asil. Els altres continuaran amb la incertesa permanent sobre la seva situació. El malson marítim s’ha acabat, ara comença el burocràtic.

El rebuig per part del nou govern populista i xenòfob italià a acollir aquestes 630 persones rescatades del naufragi de diverses pasteres ha tornat a posar en primer pla informatiu la vergonyosa i hipòcrita actuació de la UE, que tanca els ulls davant el drama humanitari que des de fa anys pateix la Mediterrània.

Cal valorar positivament el gest humanitari i de solidaritat viscut aquests dies a València i esperar que provoqui un gir en les polítiques comunitàries sobre migració, acollida i asil.

Unes polítiques que no criminalitzin i ajudin a obrir noves vies d’accés segures i viables, sense alimentar les màfies i en les quals es tinguin en compte les administracions locals, que són les que millor coneixen les seves capacitats i necessitats a l’hora d’afrontar aquestes situacions.

A Catalunya, la restitució del Govern i l’aixecament del 155 impulsarà de nou l’esperit de la gran manifestació en favor de l’acollida de persones refugiades i migrants que el 18 de febrer de l’any passat va recórrer els carrers de Barcelona.

Catalunya sempre ha estat un país d’acollida i ho seguirà sent en la nova República que anem construint.

Que les imatges de solidaritat de València no siguin la fotografia d’un espectacle mediàtic on hi havia més periodistes que refugiats, ben diferent de la situació viscuda a l’Estret de Gibraltar i el mar d’Alborán aquest cap de setmana, amb l’arribada de més de 1.000 immigrants a bord de pasteres. Aquestes sense quasi cobertura mediàtica.

Cal remoure la consciència de la vella Europa per tal que recuperi la brúixola moral que ha perdut a la Mediterrània, com denuncia la tripulació de l’Aquàrius.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram