José Antonio Pilar Director de Línia Vallès

Els mateixos que van provocar la crisi es­tan ara imposant la seva estratègia per tal de fer front a la situació. Aquesta és la cre­ença de bona part de la societat, que con­si­­dera que els que fan bullir l’olla eco­nò­- mica estan fent una ne­te­ja en tota regla sobre els que habiten als estractes socials immediatament inferiors, als quals mantenen a l’escalfor del bany Maria (que len­tament i sense que hom se n’adoni l’acaba co­ent). Amb l’argument del deute públic, els primers proposen retallades de les des­peses socials, l’abaratiment de l’acomiadament, la reducció dels salaris, la dismi­nu­- ció de les pensions i l’increment dels impostos que paguen la major part de la població, mentre que els segons pateixen les conseqüències directament sobre la seva pell, cada cop més cremada.

Però no ens enganyem: el deute públic no és el resultat d’un augment de les mi­llo­res socials per a tothom. Ans al contrari, és producte de la reducció dels in­- gressos estatals a partir de la crisi eco­nò­mica ge­ne­rada en el sistema finan­cer, la cai­gu­da de sectors d’activitat com el de la cons­trucció, la continuada baixada d’im­­postos a les rendes i patrimonis més alts i (tatxin, tatxin!) la factura dels rescats de les entitats bancà­ries, entre d’al­­tres. Sovint els poders polítics s’han mostrat submissos als econòmics i el moment actual no podia ser una excepció. Només així s’explica que els gestors del sector públic estiguin en el punt de mira de la societat.

Lluny d’aconseguir un model socioeco­nòmic just –ni que sigui per aproxima­ció simbòlica–, hem construït un món tan absurdament irresponsable que el que més té cada cop té més, i el que menys, té cada cop té menys. On les agressions ecològi­ques i urbanístiques, l’especulació i el mal­­­baratament dels recursos conviuen amb la retallada dels drets socials i dels serveis públics, la reforma laboral i la de les pensions. Davant de tant de crim, un càstig: escoltar al precandidat del PSOE a les generals dient que té la fórmu­la per crear ocupació. Ens prenen per gilis, no?

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram