A punt de celebrar el Dia internacional de les persones amb discapacitat i d’inaugurar els propers mesos de la residència de la Vinyota per a persones amb discapacitat psíquica, bo seria recordar amb dades el nombre de persones discapacitades a Catalunya al juny del 2010, editades pel Departament d’Acció Social i Ciutadania. La situació actual a Catalunya de persones discapacitades valorades és de 428.000 persones, és a dir, un 5,72% de la població catalana, un increment absolut de 14.000 persones respecte al 31 de desembre del any pasat.

L’evolució del deceni 2000-2010 és d’un increment de quasi un 74%, és a dir, s’ha passat de 246.000 persones a les 428.000 actuals d’un total de 7.505.000 habitants. És significatiu que les persones amb discapacitat valorades augmenten proporcionalment per sobre del creiximent de la població catalana i del 4% de fa 10 anys s’ha pasat a un 5,7% en l’actualitat.

També valorem que en aquest període el nombre de persones amb discapacitat augmenta en totes les tipologies. Ara bé, han baixat les persones amb discapacitat visual i sobretot amb discapacitat psíquica. L’augment relatiu més important es produeix en les persones amb malaltia mental, que suposa un increment del 247% en el deceni.

La distribució percentual per tipus de discapacitat és la següent: físics, 58%; mentals, 19%; psíquics, 11%; visuals, 7%, i auditius, un 5%. Les taxes de discapacitat valorada per sexe i grups d’edat diuen que les dones presenten una major incidència a partir dels 55 anys i els homes, en el grup d’edat de menys de 55 anys.

El nombre de persones amb discapacitat en arribar a la franja dels 61 a 65 anys és la més alta tant en homes com en dones; després comença a disminuir de manera progressiva, menys intensament en el cas de les dones.

La distribució percentual per comarques, sobre la població total valorada, va des d’un 12% del Berguedà, la més alta, fins a la Cerdanya, amb un 2,58%. El Vallès Oriental té un 4,91 % de persones afectades per una discapacitat.

Els discapacitats amb barem de mobilitat reduïda són les persones amb discapacitat física, amb un 77%, mentre que les que tenen la necessitat d’una tercera persona representen el 13,25%; és a dir, 56.700 persones, de les quals els discapacitats físics representen el 51%, seguits dels malalts mentals, amb un 24%, i els psíquics, amb un 20,15%.

Per totes aquestes dades, els col·lectius de pares-mares i familiars de persones amb qualsevol tipus de discapacitat creiem que els governs han de seguir apostant per l’estat del benestar, aplicant bé i amb els plaços la llei de dependència i en la construcció de centres especialitzats, com és el cas de Mollet, amb el centre de dia amb 15 places i de 60 llits per a persones amb transtorns de conducta i profunds.

Josep Poblador Castell, membre del Consell rector del IMSD. Vice-president de la Fundació Alb-Bosc

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram