Durant la jornada es va fer una pintada a favor dels refugiats. Foto: Facebook (Xarxa Drets Socials VO)

El teixit social de la comarca va sortir al carrer diumenge per fer sentir les seves reivindicacions. Ho va fer en el marc de la segona edició de la Marxa pels Drets Socials del Vallès Oriental. S’hi van sumar mig miler de persones, segons calculen els organitzadors, tot i que encara no hi ha xifres oficials.

Són unes dades que no arriben a complir les expectatives d’enguany, ja que s’esperava més participació en haver-s’hi adherit una trentena de col·lectius més que en la primera edició. “La columna sud va punxar una mica”, lamenta Àngels Ondiviela, membre de l’organització de la Marxa, en declaracions a Línia Vallès. “En canvi, la columna nord va tenir molta més participació”, afegeix.

I és que la mobilització d’aquest any es va dividir en dos recorreguts que tenien una destinació comuna: Granollers. La columna nord va sortir de Cardedeu i passava per Llinars, Sant Pere de Vilamajor i les Franqueses. L’altra va arrencar pel nord a Mollet i va recórrer Parets i Montmeló.

Tot i la “punxada” de la columna sud, Ondiviela ha fet una valoració positiva de la jornada. “Hi ha participat una setantena d’entitats i associacions, de manera que hi ha hagut molt poder de convocatòria”, celebra.

ACCIONS DE TOTS ELS COLORS
Ondiviela explica que a Cardedeu es van dur a terme quatre accions. “En una es van reivindicar les línies de P3 tancades; també es van encerclar habitatges buits; es va llegir un manifest en contra de la violència de gènere i es va penjar una pancarta davant de l’Església. L’altra acció va consistir en una concentració davant de la seu del Partit Popular per protestar contra la política lingüística del partit, la revàlida i les retallades en educació”, detalla.

També recorda que es va fer una pintada a favor de l’acollida de persones refugiades, una acció contra l’especulació al territori, una acció de la PAH en contra dels bancs i una manifestació que va tenir lloc davant de l’Hospital de Granollers. “A més, des de Canovelles es va formar una tercera columna per reclamar la retirada dels barracons a l’escola”, afegeix Ondiviela, que explica que cada lluita social es va representar amb una cinta d’un color diferent.

 

La lluita feminista s’ha sentit
enguany amb més força

La lluita feminista ha tingut més visibilitat a la Marxa d’enguany. Durant la jornada es van dur a terme diverses accions, potenciades per l’associació Vallès Oriental Feminista. L’entitat fa poc més d’un any que es va crear, per la qual cosa no havia participat encara en cap marxa -la primera va tenir lloc fa dos anys-.

Així doncs, en aquesta edició les reivindicacions feministes s’han sentit amb més força. Àngels Ondiviela, que també és membre de l’entitat de dones, explica que un cop a Granollers es va dur a terme una acció a la plaça de Josep Maluquer. “Diverses dones vam llegir una frase amb la qual explicàvem fets de violència invisible”, relata. “Les violències invisibles són les que patim en el nostre dia a dia i són gairebé imperceptibles. Per exemple, quan un company o un cap et toca el cul a la feina, algú que et pregunta per què no et depiles o quan algú comenta la sort que tens perquè la teva parella cuina”, entre altres.

Ondiviela recorda, a més, que Granollers és el segon partit judicial de l’Estat en rebutjar ordres de protecció per violència masclista.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram