Milers de refugiats continuen al camp d'Idomeni. Foto: Mar Redondo

Actualment, milers de refugiats malviuen al camp d’Idomeni, situat entre Grècia i Macedònia, a l’espera de saber que passarà amb el seu futur. La seva situació és deplorable i molts voluntaris de tot el món s’han desplaçat fins allà per col·laborar amb l’atenció als sirians i iraquians que intenten accedir a Europa fugint de les guerres dels seus països. És el cas d’un grup de quatre joves vallesans que al llarg d’aquesta setmana han marxat cap a Idomeni “per ajudar en tot el que sigui necessari”. Allà els esperen deu companys més que hi són des del març.

Fa un mes, aquest grup de joves vallesans van decidir que volien fer alguna cosa per ajudar els refugiats, als quals “la UE no està tractant com ho hauria de fer”. És per això que van crear la Brigada Idomeni i van anar als camps d’Eko i Idomeni on, entre altres coses, han posat en marxa una mena d’escola per als nens refugiats. Una feina que les autoritats gregues els estan “dificultant molt”, segons denuncia a Línia Vallès Marc Selva, un dels membres de la Brigada.

CINC BRIGADISTES DETINGUTS
Aquest dimecres, cinc membres de la Brigada van ser detinguts per agents de la policia grega, a la carretera que surt del camp d’Eko. Al tancament d’aquesta edició, quatre d’ells ja havien estat posats en llibertat, dos sense càrrecs però els altres acusats de trencar la pau, la democràcia i la seguretat de l’estat grec. Segons la periodista que està a Idomeni com a voluntària, Sara Montesinos, “la policia va aturar la furgoneta dels brigadistes” i els va detenir. Els brigadistes que ja han estat posats en llibertat han explicat que els van registrar els mòbils buscant “fotos de la protesta d’aquesta setmana a Idomeni”.

Tant Montesinos com Selva afirmen que les detencions s’haurien produït perquè “les autoritats gregues estan intentant criminalitzar els voluntaris que van a ajudar i a denunciar el que està passant”. Les detencions dels vallesans no han estat les úniques, ja que durant aquesta setmana s’han detingut 42 voluntaris de tot el món i ahir la policia secreta va estar registrant tots els que estan al camp d’Idomeni.

La comarca rebutja les expulsions de refugiats

La política d’expulsions massives de refugiats adoptada per la Unió Europea ha generat el rebuig de la comarca. La majoria d’ajuntaments han aprovat en els darrers Plens municipals mocions en les quals reclamen a la UE “un canvi urgent de política que garanteixi la seguretat i els drets d’aquestes persones”.

L’acord signat entre la UE i el govern turc contempla la devolució a Turquia de les persones migrants que arribin a territori europeu. En el cas dels sirians, la UE n’acceptarà un dels que ja estan a territori europeu i tingui dret a asil per cadascun dels que es retornin a Turquia. El pacte ha indignat els alcaldes vallesans, que asseguren que no respecta “els acords sobre dret internacional pel que fa a la gestió de la crisi dels refugiats i els drets d’asil”. També alerten que l’acord està fent una “militarització encoberta” de les fronteres, cosa que rebutgen.

Des dels diferents municipis s’han ofert a acollir refugiats sirians. En aquest sentit destaca Granollers, que en el darrer Ple municipal va aprovar posar un pis de lloguer social a disposició d’una família refugiada.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram