Membres Xopera Sant Fost

Alguns membres de l’entitat en una neteja al bosc. Foto cedida

A Sant Fost, bona part el patrimoni natural i material està “desprestigiat, desprotegit i, per tant, en mal estat”. Ho assegura en declaracions a Línia Vallès Miquel Catalan, secretari de la Xopera. Aquesta entitat enguany celebra 25 anys i amb motiu del seu aniversari aquesta publicació fa un repàs de la seva trajectòria, lluita i implicació en la defensa del patrimoni local.

Segons explica Catalan, l’entitat naixia el 1999 arran de la unió d’un grup de veïns que volien evitar que es talessin uns xops. “En els seus inicis, l’associació es va constituir com una entitat ecologista, que va continuar defensant altres espais naturals en perill davant d’una especulació immobiliària cada vegada més gran”, recorda el secretari.

Amb el pas del temps i la vinculació de nova gent a la Xopera, però, aquesta faceta exclusivament ecologista va anar evolucionant i l’entitat també va començar a lluitar pel patrimoni arquitectònic.

“Tenim infinitat de coses per protegir perquè tenim moltíssim patrimoni, però la gent ho desconeix perquè per protegir-lo i donar-lo a conèixer es necessita fer una inversió molt gran que un poble tant petit com Sant Fost no pot fer tot sol”, assenyala Catalan. Malgrat aquesta dificultat, des de la Xopera no es rendeixen i treballen dia a dia per divulgar i protegir el patrimoni local.

“D’una banda, per donar a conèixer la nostra riquesa patrimonial fem vídeos on expliquem tot el que tenim a Sant Fost”, detalla el secretari. “De l’altra, per guanyar protecció ambiental treballem per entrar a la Serralada de Marina, tenint en compte que el 70% del territori municipal són boscos”, afegeix.

Pel que fa al balanç d’aquests 25 anys de lluita ininterrompuda, Catalan fa una valoració positiva i assegura que continuaran treballant en la mateixa línia. “Tenim un potencial patrimonial brutal i no podem permetre que es perdi”, conclou.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram