Els gasos que emet el trànsit fan que augmenti la contaminació. Foto: Jordi Pujolar/ACN

L’últim Informe Mundial de la Qualitat de l’Aire, de l’empresa suïssa IQAir, torna a ser decebedor, sobretot per al Vallès Oriental. Segons aquest document, els tres municipis, no només de Catalunya, sinó també de l’Estat, amb una pitjor qualitat de l’aire són Mollet en primera posició, Santa Perpètua en segona i Granollers en tercera.

Les dades de 2023 mostren que tots tres municipis arriben a triplicar la xifra de partícules en suspensió recomanada per l’Organització Mundial de la Salut (OMS). En concret, a Mollet i a Santa Perpètua l’informe marca una contaminació de 16,1 micrograms per metre cúbic i a Granollers de 15,1. Les dades utilitzades per crear l’informe provenen de més de 30.000 estacions de control de qualitat de l’aire i es basen, només, en les partícules fines anomenades PM2.5, que són les més nocives i les que més negativament influeixen sobre la mortalitat.

Un problema que s’arrossega

En aquest sentit, cal recordar que el mes de juny un estudi sobre 857 ciutats europees liderat per l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) ja advertia que Mollet i Granollers patien un problema pel que fa a l’emissió de PM2.5 per part dels habitatges. En concret, marcava que en aquestes dues ciutats els habitatges eren la font que més contribueix a la mortalitat associada a aquestes partícules, per davant de la indústria, el transport i el sector agropecuari.

D’altra banda, pel que fa a l’informe actual d’IQAir, ha analitzat un total de 134 països i només 10 han excedit els límits de pol·lució de l’aire que marca l’OMS. A nivell mundial, de les 7812 ciutats analitzades, Mollet està en la posició 1586 de ciutats més contaminades, Santa Perpètua la 1587 i Granollers la 1722.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram