L’Agència Catalana de Residus va presentar l’informe divendres passat. Foto: Arxiu

Tagamanent, Aiguafreda i Sant Antoni de Vilamajor són, en xifres absolutes, els municipis amb un percentatge més elevat de recollida selectiva neta a la comarca. Aquestes són les conclusions principals a les quals s’arriba després de la publicació del darrer estudi de l’Agència de Residus de Catalunya.

Amb un 66,9, un 66,8 i un 65,5%, aquestes tres viles encapçalen la classificació vallesana en aquest aspecte. Just per darrere d’aquest podi, apareixen Martorelles (només una dècima per sota del 60%, en bona part gràcies al sistema de recollida porta per porta que s’impulsa des de fa un temps) i Lliçà de Vall, que frega el 56% de recollida. Cap d’aquests cinc municipis superava els 6.400 habitants durant l’any 2016.

Els percentatges de separació, en canvi, són molt més baixos a poblacions més grans com Mollet (que supera lleugerament el 35%), Parets (on la xifra se situa en el 31,7%), Sant Fost (que separa poc més del 26% dels residus que genera), Montmeló (que frega el 37%) o Montornès (amb una quantitat de gairebé el 39%). A la cua d’aquest rànquing hi ha la Llagosta, on les estadístiques diuen que no s’arriba a separar ni una quarta part dels residus que els llagostencs generen.

1,2 QUILOS DE BROSSA CADA DIA
El resultat de l’estudi presentat per l’ARC també revela que, de mitjana, cada vallesà genera 1,25 quilos de residus cada dia. Aquesta quantitat se situa sensiblement per sota de la mitjana del país (1,36), tot i que si bé durant l’any 2016 les xifres totals van experimentar un lleuger augment, la sensació que té l’ARC és que la tendència avança cap a un model més sostenible.

A més, l’agència té previst impulsar una nova llei que permeti multar de forma individualitzada les llars que no separin.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram