Ronda Sud Granollers

El trànsit afecta diàriament als veïns de la Ronda. Foto: Integració Ronda Sud

El 69,4% de la població de Granollers està exposada a nivells de soroll perjudicials. Així ho detalla el darrer estudi de l’Institut de Salut Global de Barcelona, que ha analitzat la contaminació sonora de 749 ciutats europees. Una xifra que es tradueix en el fet que més de 43.000 granollerins viuen sentint sons nocius per a la salut o el que ve a ser el mateix, gairebé 7 de cada 10 habitants.

Segons el mateix document, el trànsit és la font principal de soroll ambiental i, concretament, un 11,8% de la població està exposada a aquests sons fins a nivells “molt molestos” en incomplir-se les recomanacions de l’OMS. Un fet que pot arribar a causar des d’alteracions de la son o estrès fins a malalties cardiovasculars i metabòliques o de salut mental i que ha aixecat les crítiques veïnals, sobretot dels més afectats per aquest problema: aquells qui viuen a tocar de la Ronda Sud.

“Estem farts de denunciar-ho i sembla que ni l’equip de govern de Granollers ni la Generalitat ho creuen ni important ni prioritari”, denuncia l’Oriol, un veí de la zona, a Twitter. Com Carme Canigó, que afegeix que “a la Ronda el soroll ens malmet la salut”. Encara que també hi ha veïns de la zona centre que lamenten la situació, sobretot a carrers estrets però força transitats com el de Martí Grivé. “És una tortura: col·lapse de trànsit diari, sorolls, fums, voreres estretes, sense arbres… és com viure en un aparcament”, diu Artur Colom.

Tot plegat, mentre l’OMS adverteix que si es complissin els paràmetres establerts s’evitarien més de 3.600 morts l’any a Europa. Un problema, per tant, que mata i que també pateixen altres ciutats com Mollet, on el soroll afecta fins a un 71,9% de la població.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram