Feia 25 anys que el Vallès Oriental no es quedava sense cap estrella Michelin. Els responsables de la guia que atorga aquests reconeixements han decidit que de cara al 2014 cap dels restaurants vallesans mereixien lluir les seves estrelles.

En declaracions a Línia Vallès, el president del gremi d’Hostaleria del Vallès Oriental, David Vázquez, va rebre la notícia amb tristor, però a la vegada amb proactivitat. “Les úniques estrelles que ens quedaven eren les del Racó de Can Fabes i han desaparegut després del seu tancament. Si enguany no tenim cap reconeixement de Michelin és perquè està clar que hem de millorar algunes coses dins i fora dels nostres restaurants”, afirma Vázquez.

Catalunya ha obtingut 53 estrelles, entre les quals es troben nous restaurants com 41º i Tickets d’Albert Adrià, L’Àngle de Jordi Cruz o l’Ó de Jordi Llobet. Els restaurants catalans amb dues i tres estrelles es mantenen sense canvis. Després de la presentació de la guia, els seus artífexs van manifestar que “en un context econòmic difícil, els cuiners catalans i espanyols han sabut trobar el seu lloc i han ofert un panorama gastronòmic madur, diversificat i amb noves fórmules que enriqueixen el sector”.

En aquest mateix sentit, Vázquez considera que la cuina del Vallès no està malmesa i que “el fet de no haver rebut cap estrella no significa que la gastronomia vallesana no sigui prou bona, sinó que la crisi actual els ha influït”. A més, fa una crítica a les condicions que estipula la guia Michelin per aconseguir el seu reconeixement. “No només es valora la bona cuina, també es té en compte el tipus d’instal·lacions i el nombre de cambrers, entre d’altres”.

Segons el president del gremi d’Hostaleria del Vallès Oriental, el nivell dels restauradors de la comarca és molt alt, però els falta finançament, per això afirma que la guia Michelin hauria d’adequar les seves exigències a la situació econòmica actual. “Poder complir amb els requisits que et demanen a Michelin implica fer grans inversions que en moltes ocasions són impossibles d’assumir per part dels restaurants d’alguns pobles”, conclou David Vázquez.

El Racó de Can Fabes: la desaparició d’una estrella

La crisi també ha afectat els més grans. El Racó de Can Fabes, amb dues estrelles i el primer de Catalunya a haver aconseguit les tres,  tancava les seves portes el passat 31 d’agost.
Després de 32 anys d’aventura gastronòmica al peu del Montseny, les dificultats econòmiques obligaven a dir adéu al restaurant del desaparegut xef Santi Santamaria. “En aquests temps tan difícils per a la cuina del nostre país, a Can Fabes li mancava la viabilitat econòmica necessària per seguir amb un projecte basat en l’excel·lència, per això hem posat punt i final a un dels capítols més brillants de la cuina catalana i europea dels últims 25 anys”, assegurava Regina Santamaria, filla del malaurat cuiner.
El passat dilluns es van subhastar amb èxit la vaixella dissenyada pel mateix Santamaria, la cristalleria, el mobiliari  i altres objectes de valor sentimental del restaurant. La filla de Santamaria assegurava a La Vanguardia que tot i que havien tingut ofertes de diferents inversors per tornar a obrir Can Fabes, els manca un xef que proposi un nou concepte de restaurant per començar de zero.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram