Els aturats que no reben cap tipus de prestació estan agafant cada vegada més força i presència al Vallès Oriental. I és que un 40% dels desocupats de la comarca no reben cap tipus de subsidi econòmic, cosa que fa augmentar el risc de pobresa i exclusió social.

Segons un estudi del Consell Comarcal del Vallès Oriental, les prestacions per desocupació a la comarca s’han anat reduint de manera continuada des de l’any 2009. L’any passat, tot i registrar menys aturats que al desembre de 2012, les prestacions per desocupació van patir un descens similar al registrat entre els anys 2009 i 2010.

El secretari general de CCOO Vallès Oriental-Maresme, Gonzalo Plata, reivindica en declaracions a Línia Vallès la necessitat d’una renda mínima garantida perquè “significa dignitat i consum per a la nostra economia”. “No pot ser que la gent no tingui uns mínims per poder menjar”, sentencia Plata, el qual afegeix que s’ha de posar atenció en els tipus de contractes actuals, perquè “ja podem parlar de treballadors pobres”.

DADES PER MUNICIPIS

El municipi amb una proporció més elevada de persones que no rep cap tipus de prestació per desocupació és Canovelles, amb un 45%. També estan en una situació similar municipis com La Llagosta, amb el 44,4% dels desocupats, seguit de Les Franqueses del Vallès, amb el 44,5%, o Mollet del Vallès, amb el 43,2% dels seus ocupats sense cap tipus de prestació.

En total, 11 municipis se situen per sota del conjunt comarcal de desocupats que reben algun tipus de prestació per desocupació.

A l’altra extrem s’hi troben els municipis amb la proporció més elevada de persones perceptores d’algun tipus de subsidi, que continuen sent els més petits com Tagamanent, amb un 94,7%, Castellcir, amb un 79,5%, o Gualba, amb el 78,3%.

La tipologia de prestacions a la comarca varia

El nombre de prestacions per desocupació al Vallès Oriental es va reduir l’any passat un 9,3%. El motiu és, sens dubte, perquè ha disminuït el nombre de beneficiaris de la prestació contributiva, que és aquella que requereix haver cotitzat prèviament a la Seguretat Social. Així, a mesura que decreixen les prestacions contributives van anar creixent les de nivell assistencial, tot i que ara també s’estan reduint.

En aquest sentit, des del Consell Comarcal es remarca que la tipologia de les prestacions que reben els aturats de la comarca ha variat.

Del total de prestacions de l’any 2009, el 66% corresponien a prestacions de nivell contributiu, mentre que l’any 2013 aquestes suposen la meitat del total de prestacions (50,5%). Per altra banda, han agafat més pes les prestacions de renda activa d’inserció. El 2009 aquest tipus de prestació suposava el 0,7% del total. En tancar el 2013 aquesta xifra es va incrementar fins al 6,9%.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram