L’any 2015, l’Ajuntament de Sant Fost va recaptar 650.000 euros provinents de les multes de trànsit, cosa que suposa una mitjana de 75,5 euros per habitant. Foto: Arxiu

La majoria de conductors han rebut alguna vegada una multa de trànsit. Una mesura coercitiva que pot imposar la Direcció General de Trànsit o els Ajuntaments, però en algunes ocasions es fa amb més freqüència que d’altres. És el cas de Sant Fost de Campsentelles, que segons les dades del Ministeri d’Hisenda és el segon municipi de tot Espanyaque més diners recapta en multes de trànsit, només superat per la localitat mallorquina d’Escorca.

Segons aquestes dades, l’any passat les recaptacions en conceptes com saltar-se un semàfor, excessos de velocitat o estacionaments incorrectes van suposar per a Sant Fost uns ingressos de 650.000 euros, és a dir, una mitjana de 75,5 euros per habitant. Malgrat que aquesta dada pot semblar elevada, la veritat és que és una xifra que va a la baixa, perquè l’any 2014 el municipi va recaptar 1,5 milions d’euros, és a dir, 180 euros per habitant.

Fonts municipals consultades per Línia Vallès remarquen que aquestes xifres estan íntimament relacionades amb la realitat que viu la B500, la carretera que va de Mollet a Badalona passant pel mig de Sant Fost, on s’han produït nombrosos accidents, fins i tot mortals. Per solucionar aquesta xacra, des de fa molts anys tant l’Ajuntament com els veïns demanen a la Generalitat el desviament de la carretera per evitar que passi pel mig del poble. Una petició que, de moment, el Govern ha dit que no es pot atendre perquè no hi ha pressupost.

A part d’aquesta demanda, l’any 2013 el consistori va instal·lar un sistema de videovigilància sancionador en diferents semàfors de la carretera per intentar dissuadir els conductors que cometien infraccions. Des de l’Ajuntament afirmen que cada mes uns 1.000 vehicles se salten el semàfor que hi ha davant de l’escola, cosa que demostra que no han instal·lat els radars “amb fins recaptatoris, sinó per millorar la seguretat vial”.

Pel que fa als altres municipis de la comarca les dades són més moderades. L’any passat, per exemple, Martorelles va recaptar 35,8 euros per habitant, Canovelles 20,75, Granollers 18,3 i Caldes 17,43. L’informe no inclou dades sobre Mollet.

Admès un recurs contra
les multes de les Franqueses

Les polèmiques amb els radars s’estenen per molts municipis vallesans. L’any passat, Mollet va haver de treure el radar de la ronda dels Pinetons per les contínues queixes dels ciutadans i ara el malestar s’ha traslladat a les Franqueses. Tant és així que la Plataforma d’Afectats per les Multes (PAM) ha presentat un recurs contra les sancions imposades pel sistema de càmeres als semàfors, conegut com a fotovermell, que ha estat admès a tràmit pels jutjats de Barcelona.

Des de la plataforma s’han mostrat molt satisfets per la decisió i remarquen que es tracta d’un fet excepcional perquè “normalment els jutges no admeten recursos conjunts”. Entre els arguments del recurs destaca el fet que “el sistema no ha estat sotmès a un control metrològic”, cosa que en altres municipis de l’estat ha suposat l’anul·lació de les denúncies.

En el recurs es demana que s’anul·lin les sancions, que es retornin els punts perduts del carnet i que se suprimeixi el dispositiu. A més d’aquest recurs, la plataforma ja ha presentat 38 contenciosos individuals i en té preparats 40 més.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram