Pou de glaç de can Donadeu

Pou de glaç de can Donadeu. Foto: Twitter (@MeteoSantFost)

Sant Fost, sovint, passa desapercebut en ser considerat un municipi poc atractiu pel que fa al seu patrimoni quan, en realitat, té desenes d’espais i edificis d’interès històric i patrimonial. Sense anar més lluny, l’església de Sant Cebrià de Cabanyes, la Font de l’Hort dels Monjos, el pou de glaç de Can Donadeu o les masies d’estil noucentista de Can Bastinos, Can Canyelles o Mas Llombart, en són alguns exemples. Amb tot, aquest conjunt patrimonial mai s’ha explotat del tot, però ara l’Ajuntament ha anunciat la seva intenció de crear un Mapa de Patrimoni Cultural del municipi.

L’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona serà l’encarregada de fer aquest mapa, que ja tenen altres municipis de la zona com ara Martorelles, Montornès o Santa Perpètua. Segons expliquen des del consistori, es tracta d’una “eina de coneixement global del patrimoni local que unifica la informació i en garanteix l’accés públic”. En aquest sentit, detallen que “per als ajuntaments són un valuós recurs per a la gestió, protecció i conservació del patrimoni per poder dissenyar accions de difusió a la ciutadania, per a la presa de decisions sobre el planejament urbanístic i per al disseny de rutes didàctiques i turístiques”.

Pel que fa al mapa, estarà format per un conjunt de fitxes que recullen diverses dades, fotografies i una memòria de tot el patrimoni immoble, moble, documental, immaterial i natural de Sant Fost.

Una reivindicació repetida

Precisament, la creació d’aquesta eina és una de les reivindicacions més repetides per l’Associació Ecologista La Xopera, que fa anys que treballa per la difusió del patrimoni local. En concret, des del 2020 l’entitat demana a l’Ajuntament la creació d’una comissió de patrimoni que s’encarregui de donar forma a un catàleg amb més de 150 punts d’interès i que els declari Béns Culturals d’Interès Local.

Segons destaquen a les seves xarxes, “l’espai més emblemàtic és el monumental pou de glaç de can Donadeu, un impressionant edifici amb un valor molt important, ja que és el pou de glaç més gran de tota la Mediterrània occidental”. Amb tot, en diverses ocasions la Xopera ha denunciat el “mal estat” en el qual es troba, ja que la manca de manteniment que arrossega estaria posant aquest monument en perill d’esfondrament. Per això, fa temps que des de l’entitat insisteixen en la importància d’aquest nou mapa, amb l’esperança que serveixi per a mantenir aquest espai històric, juntament amb la resta del patrimoni local.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram