Manifestació de l’any 1978 per la defensa de Gallecs en la qual van participar 8.000 persones. Foto: Plataforma per a la Defensa de Gallecs

L’any 1978, 8.000 persones es manifestaven per preservar l’espai de Gallecs i en contra de convertir-lo en una ciutat dormitori. 37 anys després, i malgrat que 753 de les seves hectàrees estan incloses en el Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN), la història es repeteix, però aquesta vegada a causa de la venda dels terrenys de Can Banús (no inclosos al PEIN). L’empresa TransWences, que preveu construir a la zona una central logística de mercaderies, ja ha donat una paga i senyal a l’Incasòl per aquests terrenys.

Diferents entitats i col·lectius agrupats en la Plataforma per a la Defensa de Gallecs (Salvem Gallecs) ja s’han mostrat contraris a aquesta decisió i han posat en marxa diferents accions reivindicatives que tindran com a colofó una gran manifestació el 19 d’abril. L’objectiu és aconseguir la mateixa participació que fa 37 anys per “evitar un atemptat contra el medi ambient i els drets dels veïns de la zona”.

El portaveu de la plataforma, Pol Ansó, remarca que “a més d’aturar la industrialització de Can Banús, també volem que s’augmenti la superfície protegida inclosa al PEIN de Gallecs; cercar un instrument de gestió adequat que augmenti el grau de protecció de l’espai; i accelerar els tràmits per classificar les activitats permeses a Gallecs i evitar activitats incompatibles”.

DIFERENTS ACCIONS
A més d’aquesta gran manifestació, Salvem Gallecs també ha posat en marxa diferents accions per protegir el que ells defineixen com “el pulmó de la plana vallesana”.

Fa unes setmanes, la plataforma va presentar una queixa al Síndic de Greuges contra la industrialització de Can Banús, alertant del greu impacte ambiental que pot ocasionar, i es va reunir amb diferents grups polítics per explicar-los la situació i entre tots trobar solucions. Actualment, la plataforma està esperant la trucada tant del Síndic de Greuges com dels diferents diputats amb els quals ha mantingut contacte. Per una altra banda, també s’ha posat en marxa una ciberacció, a través de la qual es pretén que la ciutadania faci un enviament massiu d’una carta de rebuig, que proporciona la plataforma, a la direcció de l’empresa TranWeces i al conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Santi Vila.

Per últim, la Plataforma per a la Defensa de Gallecs també té previst presentar mocions als ajuntaments de Parets, Mollet, Santa Perpètua, Palau, Lliçà i Montcada, per demanar suport institucional. Juntament amb aquestes mocions s’adjuntaran les signatures del manifest recollides per l’entitat.

Des de la plataforma recorden que “la situació de Gallecs dins la trama urbana li dóna un valor encara més gran pel seu potencial paper de relació entre la natura, el camp i la ciutat”. “Gallecs s’ha de preservar perquè segueixi complint la seva funció ecològica i protectora”, conclouen.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram