Iftar

Un moment de l’iftar amb menjar tradicional. Foto cedida

Prop d’un 20% de la població de la Llagosta ha nascut fora de l’Estat, segons les dades de l’Idescat. Entre les nacionalitats més comunes hi ha la marroquina, la senegalesa i la romanesa. Amb l’objectiu de mostrar aquesta multiculturalitat i d’apropar els orígens, costums, tradicions i religions de tots aquests ciutadans naixia, el novembre, l’Associació Afaq Multicultural, que diumenge organitzava el primer ‘iftar’ obert. Es tracta de l’àpat nocturn que serveix per trencar el dejuni diari durant el ramadà, el mes sant de l’Islam.

Aquest període del calendari islàmic, que començava el 10 de març i s’allargarà fins al 9 d’abril, és el més sagrat per als musulmans. “És un dels pilars fonamentals de la nostra religió”, explica en declaracions a Línia Vallès Zakariae Charrat, vicepresident de l’entitat. “Tot i això, la gent que no creu en l’Islam veu amb prejudicis aquells qui fem el Ramadà, ja que només ho veuen com un període en el qual no es pot menjar ni beure” afegeix. D’aquí la importància d’organitzar un acte com el de diumenge, on fer entendre a la ciutadania que “el ramadà és molt més que fer dejuni”, assegura Charrat.

Trencar prejudicis

“Hi ha molta gent que no entén la nostra religió i ens jutja”, lamenta el vicepresident. Segons explica, durant molt de temps els musulmans que en algun moment van emigrar a la Llagosta són els que més de prop han viscut aquest tipus de situacions, que s’intensifiquen durant el ramadà. “El problema és que la gent de primera generació és més tancada en aquest sentit i els costa més obrir-se perquè els veïns deixin de jutjar-los”, considera Charrat. “De fet, no ha estat fins ara, que els joves de segona generació ens hem unit, que s’ha començat a treballar per difondre la nostra cultura i creences amb l’objectiu d’acabar amb aquests prejudicis”, afegeix el vicepresident.

Pel que fa a l’iftar, l’acte va comptar amb dues ponències sobre el ramadà a càrrec d’un metge i una nutricionista, parlaments institucionals per part de l’alcalde, tallers de henna, trenes i mandales i l’àpat en si mateix. “Va venir moltíssima gent de tots els orígens i estem molt contents de l’acollida”, assegura Charrat. Tot i això, segons el vicepresident, el ramadà no es viu de la mateixa manera des de la Llagosta que des dels seus països d’origen.“Es tracta d’un període on és molt important estar amb la família i els amics, i per a la gent que els té lluny és difícil”, reconeix.

Sobre l’entitat, Charrat detalla que està formada per més de 160 famílies de totes les cultures, principalment àrabs. “Som l’associació més activa de la zona i la nostra intenció és programar activitats que apropin la multiculturalitat als veïns”, avança. En aquest sentit, assegura que el seu objectiu amb tot plegat és “mostrar la riquesa de la pluralitat”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram