Riu Tenes

Estat actual de la llera del Tenes al seu pas per Parets. Foto: Ara Parets ERC.

La llera del riu Tenes “és un espai que no s’ha de preservar, s’ha de renaturalitzar”. Així ho explicava dijous l’arquitecte redactor del projecte de restauració de l’entorn, Martí Franch, en la presentació de la primera fase del pla, que contempla la plantació d’espècies autòctones, la creació de dues basses dins la llera del riu per a l’observació i estada de la fauna o la millora dels camins, entre altres. “Un projecte de municipi que beneficiarà a tota la ciutadania en el seu conjunt”, deia la vicealcaldessa, Casandra García. Però, què significa renaturalitzar?

Per a Franch, tot l’espai que gira al voltant del Tenes, “és un espai pertorbat”, deia. És per això que el punt de partida del projecte no preservarà la fauna ni la flora “que no sigui viable amb el pla dissenyat”, afegia, com les canyes que s’han estat retirant en el darrer any o les espècies invasores que s’han extret del riu. “Accions positives que permetran anar a uns estàndards de biodiversitat i d’aprofitament per part de les persones molt més alt”, explicava l’arquitecte. Encara que les crítiques al municipi no han tardat a aparèixer.

“Volem un projecte de restauració ecològica que sigui respectuós amb el medi ambient”, diuen des d’Ara Parets ERC, que no està d’acord “amb l’aniquilació de tota la fauna i vegetació que hi havia fins ara, i que tampoc es garanteixi la continuïtat dels amfibis i rèptils que hi ha”. “De fet, amb els darrers treballs s’han eliminat la majoria dels caus on s’amagava la fauna de la zona”, denuncien. ”Però nosaltres només complim amb l’opció que va guanyar el procés participatiu”, defensa la regidora d’Urbanisme, Rosa Martí.

Tot plegat, mentre el mateix dijous l’Escola de la Natura dedicava una Taula de Treball al projecte del Tenes, on es destacava que els canvis al riu “pal·liaran el canvi climàtic”, deia el tècnic de Medi Ambient, Joan Carles Millet. I és que, segons l’alcalde, Francesc Juzgado, “quan estigui executat serà un gran guany natural i mediambiental pel nostre municipi contribuint, a més, a reduir la petjada del CO2”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram