Teatre auditori

La jornada es farà demà al Teatre Auditori. Foto: Teatre Auditori

Comptar amb espais de trobada on debatre sobre les necessitats o inquietuds d’un col·lectiu. O, si no, on simplement un grup pugui compartir les seves experiències, els seus punts de vista i les seves reflexions al voltant de qualsevol tema és “molt important”. Així ho asseguren des d’Escena Gran, el projecte que coordina i unifica en una única cartellera les programacions dels diferents equipaments culturals de la ciutat i el mateix que ha impulsat la jornada Dones i Arts Escèniques que se celebrarà demà al Teatre Auditori. Una trobada adreçada a dones del Vallès Oriental vinculades al món de les arts escèniques, on podran intercanviar coneixements, dialogar i crear entre totes elles un espai de confiança, dins d’aquest sector, que avui dia és inexistent a la comarca.

La jornada

Segons explica a Línia Vallès Anna Maimir, del col·lectiu l’Eixida de Granollers, que treballa per triar endavant projectes relacionats amb la cultura i l’educació i que dinamitzarà la jornada de demà, la trobada comptarà amb la participació de 40 dones. “Des de gestores audiovisuals, fins a pallasses, actrius o músics”, comenta. Tot plegat per “mostrar l’amplitud de branques i varietats que té el sector i posar-les a totes elles en contacte”, afegeix.

En aquest sentit, la jornada plantejarà diferents moments on les participants es coneixeran, però on també escoltaran ponències, com la de Paula Grande, de l’Observatori de Gènere del Taller de Músics, i participaran en taules de treball que giraran al voltant de temes com la visibilitat i la presència de les dones en els llocs de gestió cultural, les discriminacions que pateixen o les temàtiques presents a les arts escèniques, entre altres. Tot això, amb la participació de l’actriu i cantant Queralt Albinyana, que al final de la trobada “farà una relatoria cantada de tot el que hagi passat”, i de l’associació Granollers Dibuixa, que “il·lustrarà tot el que passi”, avança Maimir.

Feminitzar el sector

A través d’aquesta proposta, un dels aspectes que es vol començar a corregir és el fet que al sector de les arts escèniques hi hagi més representació masculina que femenina. Una situació que “fa que hi hagi molt pocs referents femenins i, per tant, que a les dones sempre ens sigui més difícil dedicar-nos a aquest món”, lamenta Maimir. Mentre que, d’altra banda, un altre dels aspectes que es pretenen aconseguir és la creació d’una xarxa i de vincles que permetin que, en un futur, aquestes dones puguin tirar endavant iniciatives conjuntament.

Un projecte, per tant, a favor de l’empoderament femení, que segons explica Maimir es començava a coure abans de la pandèmia, s’impulsava l’any passat per primera vegada en format virtual per la pandèmia i enguany s’estrena físicament. Tot plegat, per “reivindicar que les dones juguem un paper igual d’important que el dels homes en el sector i que a nivell de programació i de llocs de feina cal canviar coses, tot i que ja hi ha molts equipaments culturals que estan treballant en aquesta línia, com els d’Escena Gran”, conclou Maimir.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram