Participants de la tertúlia

Participants de la tertúlia de l’Arxiu. Foto: Ajuntament

Quan a Granollers es parla del passat tèxtil de la ciutat, se sol pensar en Roca Umbert com la gran i única fàbrica del sector al municipi. Ara bé, tot i que és cert que era un dels principals motors econòmics, també hi havia altres indústries i tallers que es dedicaven al tèxtil. Un fet que recordaven diversos extreballadors d’aquestes plantes i empreses a les converses de l’Arxiu Municipal fetes en el marc de les Jornades de Patrimoni.

Tal com explicava Lluís Felip, propietari d’un petit taller tèxtil que va funcionar entre els 1960 i el 1988, “no hi havia cap casa que no tingués algú treballant al tèxtil”. De fet, qui no era filador era mecànic d’una de les fàbriques o estava a les oficines, recordava. Encara que les dones, com Maria Valldeneu, extreballadora de Can Federico, van jugar un paper clau en aquest sector, ja que eren les que s’ocupaven de tota la secció de filatura i teixits.

“Treballàvem moltes hores, però vivíem bé”, explicava Valldeneu a la tertúlia. De fet, en aquells moments tothom volia entrar a treballar al tèxtil, ja que “et donava una certa estabilitat laboral, perquè la majoria de gent entrava i s’hi estava tota la vida allà”, recordava. Tot plegat, en un sector que va anar desapareixent progressivament de la ciutat, tot i que encara avui dia es manté el seu llegat i el seu record ben viu.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram