Els efectes de les tisorades del Govern de la Generalitat són ca­da vegada més evidents i també més contestades. Les retalla­des pressupostàries comencen a estendre’s i a agafar forma a la sa­ni­tat, l’educació i els serveis so­­- ­­cials.

ELS HOSPITALS

Els hospitals de la comarca no han quedat al marge de les me­su­res d’estalvi apli­­cades pel Go­vern a través de les retallades. En alguns casos, com ha passat a Granollers, s’han suprimit ser­veis com és el cas d’Urgències Centre, que des de l’1 de setembre passat roman tancat en horari nocturn. Els usuaris han estat els primers afectats de l’acció de la tissora econòmica.

Però les plantilles dels cen­­tres hospitalaris tampoc han que­dat al marge de les retalla­des. En una primera fase de la política d’estalvi, alguns treballadors temporals o eventuals ja van veure com els seus con­trac­­tes no eren re­no­vats o directament res­cindits de for­­ma anti­­ci­­- pada; en una segona, que s’ha produit aquests darrers dies, els fixes s’han vist obligats a acceptar una rebaixa dels seus sous a fi i efecte d’es­­qui­var la pre­sen­ta­ció d’expedients de regulació d’o­­cupació (ERO).

Aquest és el cas dels hos­pitals de Granollers i Sant Ce­loni, les plantilles dels quals han votat aquesta mateixa set­mana a fa­vor del preacord signat prèviament pels comitès d’empresa i la direcció. En amb­dós casos s’ha aprovat una reducció de so­us a can­vi de mantenir tots els llocs de tre­ball durant els antys 2011 i 2012. En el primer, l’amenaça planejava sobre unes 200 persones; en el segon, sobre una setantena.

Per la seva banda, la Pla­ta­forma en Defensa de la Sanitat Pública del Baix Vallès es va reu­nir el 23 de setembre per valorar les re­tallades pro­mogudes pel Govern. L’en­titat és contrària a la possible instauració d’un sis­te­ma de copagament en la sanitat públi­ca, plantejada per al­­­- guns conse­llers de la Ge­ne­­ra­li­tat. En aquest sentit, ha anun­ciat que ma­ni­festarà la se­va opo­­sició “amb la màxima ener­­gia per tal que la sanitat se­gueixi sent un dret universal”, ja sufragat pels ciutadans a través de les seves contribucions fiscals.

La Plataforma ha avan­çat que continuarà reivindicant que les partides econòmiques compromeses per a l’Hospital de Mollet per l’increment de població –un cop incorporats a la seva àrea d’influència els municipis de San­ta Perpètua de Mogoda i de Palau-Solità i Plegamans– “es paguin el més aviat possible, ja que és inacceptable que ara que hi ha més usuaris que abans hi hagi menys personal sanitari”.

Pel que fa a l’ampliació del servei d’Odontologia, la Plata­for­ma valora aquest fet positivament sem­pre que “sigui per a tots els usuaris sense cap cost addicional” i s’ha mostrat en de­sacord amb el fet que l’hospital “cedeixi un espai públic a una empresa privada per a que faci negoci”.

ESCOLES MUNICIPALS

A Granollers, l’Ajuntament va aprovar dimarts passat una mo­ció presentada pels grups mu­ni­cipals del PSC i d’ICV-EUiA en què es rebutgen les retallades anunciades pel Departament d’En­­senyament per a les escoles de música i dansa i per a les llars d’in­fants per al curs 2010-11. En aquest sentit, el text proposa “denunciar l’incompliment dels convenis convenis signats amb els municipis en el marc de la comissió mixta Departament d’E­­ducació-Entitats Municipa­lis­tes (Federació Catalana de Mu­­nicipis i Associació Catalana de Municipis) i les addendes específiques signades”.

La moció també proposa sol­li­citar “un finançament adequat a les escoles bressol i als centres d’ensenyament musical i dansa garantint el compliment dels con­venis signats pel manteniment i el bon desenvolupament dels serveis i els equipaments municipals”. Tammateix, defen­sa “instar a la Generalitat a establir converses amb l’Ajunta­- ment de Granollers per tal de pactar, dins del conveni de co-rres­­ponsabilitat, les aportacions eco­nòmiques que destina a do­nar suport a les polítiques municipals d’atenció a les perso­- nes”.

MOCIÓ D’INDIGNATS

Cardedeu, l’Assemblea d’In­dig­nats va presentar al registre de l’Ajuntament 256 signatures que s’han adherit a la moció con­tra les retallades de sanitat i educació que afecten a les escoles i l’ambulatori del poble. Aquesta proposta de moció fou registrada el 8 de setembre i s’adreçava a l’Alcaldessa i als set grups municipal del Consistori per tal que la presentessin a la seva aprovació al plenari muni­ci­pal del proper dia 29.

La moció proposa als grups municipals declarar Cardedeu municipi lliure de retallades socials i comprometre l’acció municipal vers la promoció d’una economia local i sobirana, que alhora sigui solidària demo­crà­ti­ca i ecològica. També convida a la cons­titució d’una comissió municipal encapçalada per l’al­cal­dessa i un membre de cada grup municipal que s’entrevisti amb els màxims responsables de les conselleries de Sanitat i d’Educació de la Generalitat amb l’objectiu de revisar les “me­sures restrictives” ja aplicades al municipi i “oposar-se” a noves retallades en els serveis públics sanitaris i educatius de Cardedeu, fent seves les demandes dels respectius professionals.

El document també proposa que l’Ajuntament insti al Govern de la Generalitat a la convoca­tòria d’un referèndum sobre el model social que s’està implantant amb les retallades sobre els serveis públics i les modificaci­ons legislatives que està impulsant, en la línia del que estan reclamant sindicats i organitzacions socials del país.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram