Hospital de Mollet

Hospital de Mollet. Foto: Fundació Sanitària Mollet

Les llistes d’espera continuen sent un maldecap per als usuaris de la sanitat pública. Així ho asseguren des de la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública del Baix Vallès, que recentment ha posat el crit al cel, juntament amb el col·lectiu Mollet Opina, pel temps d’espera acumulat per a fer-se proves tant als CAP de la ciutat com a l’Hospital de Mollet. En concret, Mollet Opina destaca el cas d’un veí que va ser derivat del CAP a l’Hospital amb preferència i urgència, i hauria rebut la notificació de visita a cinc mesos vista. La Plataforma també denuncia el cas d’un altre veí que, “patint hemorràgies”, li hauria tocat esperar un mes per fer-se una citologia al CAP. “És una vergonya”, apunten des d’aquesta entitat.

L’espera a l’hospital

Segons Antonio López, portaveu de la Plataforma, “les llistes d’espera continuen sent bestials”. Així ho mostren les dades del Servei Català de Salut relatives a les llistes d’espera de l’Hospital de Mollet. Les operacions amb més temps d’espera, d’una mitjana de 280 dies, són les que tenen a veure amb l’esquena, mentre que pel que fa a les proves diagnòstiques el màxim temps d’espera és el de les proves d’esforç del cor, d’uns 102 dies. Pel que fa a les consultes externes, el temps màxim d’espera és d’uns 70 dies, relacionat amb consultes de traumatologia. Cal recordar, però, que segons el CatSalut el temps màxim d’espera de les operacions és de 365 dies i de 90 pel que fa a les proves i les consultes externes.

Comparant aquestes xifres amb les d’ara fa un any, les llistes d’espera han augmentat en general pel que fa a les proves diagnòstiques, exceptuant els casos de les colonoscòpies, endoscòpies o electrocardiogrames, que han millorat. Mentrestant, pel que fa a les operacions, l’espera creix o decreix segons el tipus d’intervenció, però cal destacar la reducció de les llistes en operacions d’hèrnia discal i inguinal, de fístules i hemorroides, i de retina i iris, i l’augment de l’espera pel que fa a les operacions del tub digestiu superior, del sistema nerviós central i de la pell. En les consultes externes el temps d’espera es manté més o menys igual, excepte en les que tenen a veure amb neurologia i dermatologia, on ha disminuït considerablement.

En aquest sentit, López celebra les millores que hi ha hagut en el temps d’espera per tractar certes patologies, però insisteix en la necessitat de “reduir totes les llistes d’espera”. “Continuem rebent moltíssimes queixes i molta gent acaba marxant a la sanitat privada perquè no pot esperar tant”, lamenta. Des de l’Hospital, però, asseguren en declaracions a Línia Vallès que “la gestió de les llistes d’espera es treballa tenint en compte els terminis de referència del CatSalut i segons el criteri mèdic de preferència”.

L’espera als CAP

D’altra banda, als CAP la situació no seria millor, segons la Plataforma. “El principal problema és que molts metges estan marxant de l’Atenció Primària perquè els paguen molt poc i no hi ha metges suplents”, explica López. En aquest sentit, el portaveu assegura que els dos CAP de la ciutat estan col·lapsats i en demana un tercer.

Des de l’ICS de la Regió Metropolitana Nord, però, expliquen que als CAP no hi ha llistes d’espera com a tal perquè la majoria de les proves es deriven a l’hospital i que les citologies, que són de les poques proves que fan, no es consideren urgents.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram