50 anys Tipel

La Tipel fa 50 anys. Foto: Silvia Ferran/Ajuntament

Donar a conèixer la fàbrica Tipel al món. Aquesta és la intenció que té l’Ajuntament de Parets amb la publicació del llibre que es presenta aquesta tarda, a Can Rajoler: La fàbrica pintada d’Arranz-Bravo i Bartolozzi. Una obra del paretà Carles Toribio, en motiu del cinquantè aniversari de les instal·lacions.

La idea de fer aquest llibre va sorgir l’any 2019 quan l’aleshores alcalde del municipi, Jordi Seguer, va encarregar a Toribio la seva redacció. “A mi sempre m’havia fet gràcia la Tipel, no només com a paretà sinó com a historiador de l’art que soc i crec que és meravellós contribuir a fer que la gent conegui la història d’aquesta fàbrica”, diu Toribio a Línia Vallès.

Segons explica, la Tipel és una de les poques mostres de pop-art, no només de Catalunya sinó d’Espanya. “I més tenint en compte que es va fer en plena dictadura franquista”, diu el paretà. Un fet que ha portat a la fàbrica a ser un objecte d’estudi internacional, “malgrat que aquí, potser, no li donem la importància que té”, pensa Toribio.

D’aquí la necessitat de fer aquest llibre. “No només donarà a conèixer els seus 50 anys de vida, sinó el gran valor que té dins del panorama artístic nacional”, diu. Per això, segons avança, l’obra s’ha traduït al castellà i a l’anglès perquè “es pretén que sigui un document molt important”.

Una obra que ofereix imatges inèdites de la fàbrica i dades i informació que Toribio ha extret de trobades que ell mateix ha tingut amb el propietari de la Tipel i amb Arranz-Bravo, un dels dos artistes que va pintar la façana. Tot plegat, per crear un relat cronològic amb el qual tothom pugui reconèixer la Tipel com el que és: “l’element artístic principal del patrimoni municipal de Parets”, conclou Toribio.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram