La manifestació contra l’acollida de menors va voler mostrar el rebuig al fet que s’instal·lin al poble. Foto: Facebook

Sant Fost està dividit. Aquesta és la sensació que es viu al municipi arran de l’enorme polèmica que s’ha generat aquesta setmana entorn de la possible acollida de menors immigrants no acompanyats al poble. La idea seria facilitar l’arribada de catorze joves subsaharians provinents de Sant Andreu, on fa un any que viuen i tenen bona part de la seva vida establerta. Els nouvinguts viurien en una finca privada gestionada per la Cooperativa ISOM, amb les seves necessitats cobertes i un projecte educatiu encara per determinar.

Carles Miquel, alcalde de Sant Fost, ha parlat amb Línia Vallès per valorar la situació que es viu al poble, on molts veïns s’han posicionat en contra de l’arribada dels joves. “Lamento molt que s’estigui criminalitzant i estigmatitzant aquests nois”, afirma Miquel. Segons el batlle, “es relacionen els menors no acompanyats amb la delinqüència per culpa de la desinformació i les notícies sensacionalistes”.

De fet, Miquel diu que no entén el posicionament tan en contra de l’acollida: “Al poble ja hi ha un CRAE (Centre Residencial d’Acció Educativa) i mai no hi ha hagut cap queixa”. “De fet, jo entrenava molts d’aquests nois a l’equip de futbol”, argumenta Miquel fent referència al centre d’acollida Llars de Campsentelles.

Però no tothom comparteix la visió de l’alcalde. Tant és així que des de fa dies, i principalment a les xarxes socials, s’ha despertat un rebuig contundent contra la possibilitat d’acollir els menors. Se succeeixen comentaris criticant l’actuació municipal, però sobretot les paraules que apunten directament contra el col·lectiu de joves. “Un centre de MENAs és un centre de lladres” o “això és una invasió passiva” són algunes de les publicacions que es podien llegir al respecte.

Tanmateix, si bé és cert que hi ha hagut frases molt contundents per criticar l’acollida, pràcticament de la mateixa manera hi ha hagut missatges a favor, assegurant que els menors no portaran problemes al poble i que cal obrir les portes als més necessitats.

A banda d’aquestes opinions personals, recentment ha aparegut el grup No Volem MENAs a Sant Fost, que dimecres va convocar una concentració davant de l’Ajuntament contra l’acollida dels menors a la vila. S’hi van aplegar desenes de veïns per recollir signatures que s’enviaran a la Generalitat com a protesta per la suposada arribada dels nois. Dimarts es tornaran a trobar al Ple Municipal per demanar explicacions al consistori sobre la situació.

“HI HA POR”
Ulrike Loers, veïna que fa 25 anys que viu a Sant Fost, va ser una de les participants en la manifestació. Línia Vallès ha parlat amb ella per saber perquè és contrària a acollir els menors. “Sant Fost no té suficient infraestructura per atendre’ls”, creu. “No estem ben situats, no hi ha transport i és un poble molt petit. Els nois hauran d’estudiar i treballar, i no sé pas com ho faran així”, reflexiona. Per a Loers, el fet que siguin estrangers no suposa cap mena de problema, sinó que es tracta de la capacitat per donar bones condicions als nouvinguts.

D’altra banda, la seva crítica principal és la “poca transparència de l’Ajuntament” i que “sempre envien evasives” a les demandes veïnals per saber si arribaran els menors. “Primer diuen que sí, després que no, però no deixen res clar del que faran”, lamenta. D’altra banda, explica que li diuen “racista i xenòfoba” només pel fet de qüestionar el fet d’acollir. “Això no té res a veure amb el racisme”, afirma, afegint que els nens “segur que són encantadors, però no tenen tutela”.

Pel que fa als veïns, però, Loers reconeix que “hi ha por”, sobretot “pel que veuen a la tele i per internet dels crims”. “Només cal veure com està Barcelona”, remarca. “Sant Fost ha canviat molt els darrers anys. Hi ha ocupes, ja tenim un centre de menors sense pares. Tenim de tot i ens roben”, es queixa. Per això assegura que els veïns estan molt implicats amb la mobilització i que “moltíssima gent al poble hi està en contra”.

Tot i la protesta veïnal, el que està clar és que el consistori veu amb bons ulls l’arribada dels nois i aviat es coneixerà si finalment s’instal·len o no a Sant Fost. En el moment del tancament d’aquesta edició, l’alcalde i la directora de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA), Ester Cabanes, estaven reunits estudiant la possibilitat d’acollir els menors. El desenllaç, aviat.