Des de l’inici de la crisi econòmica, els índexs de pobresa i d’atur a Catalunya s’han disparat considerablement any rere any, afectant els sectors més vulnerables de la població. Les entitats socials es veuen desbordades per l’augment de demanda d’ajuts per part de les persones que pateixen les conseqüències d’aquesta situació.

“Ha augmentat l’ajuda i les persones que hi recorren”, explica en declaracions a Línia Vallès Rai Barba, responsable de comunicació de la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya. A més, afegeix Barba, “hi ha moltes entitats amb problemes de finançament i les institucions públiques els deuen molts diners”.

El que més preocupa les entitats socials és que cada vegada hi ha més famílies que no poden cobrir les seves necessitats bàsiques. “Sempre havíem treballat en l’àmbit de la pobresa, però anava sempre darrere de la gent gran. Arran de la crisi, han augmentat els programes de pobresa”, explica en declaracions a Línia Vallès el director d’Intervenció Social de la Creu Roja, Òscar Barbero. “Tenim nous projectes alimentaris, sobretot en l’àmbit familiar, i el 2013 s’han disparat fins als 48.000 beneficiaris a Catalunya”, detalla Barbero.

Ara la prioritat de la majoria d’entitats socials és que els sectors més pobres de la població tinguin accés a una alimentació bàsica. “Busquem, sobretot, que els beneficiaris tinguin una ració equilibrada. També ens estem estenent als supermercats i a la província de Barcelona ja hem arribat als quatre-cents establiments. I, a escala local, tenim el projecte Xarxa solidària de barris des de fa dos anys, ja que creiem que a petita escala se sensibilitza més i la solidaritat ajuda a fer barri”, argumenta també a Línia Vallès Jordi Peix, fundador del Banc dels Aliments.

“Estem promovent l’agrupació d’entitats i organitzant xerrades comunes per treballar en la mateixa direcció”, afegeix Peix, el qual explica que “ja estem preparant el Gran Recapte del 29 i 30 de novembre”, en què es busquen 15.000 voluntaris per més de 1.300 punts de recapte a Catalunya. “L’única cosa positiva de la crisi és que ha fet augmentar la solidaritat ciutadana”, conclou.

Una xarxa de bars solidaris es consolida a Mollet

A Mollet ningú no pensava al juliol, quan va començar una campanya de recollida d’aliments que cada setmana va a més, que una simple conversa entre dos clients del bar La Gamba possibilités un recapte d’aliments tan gran.

Els hortolans de Mollet es queixaven des de fa temps de la quantitat de menjar que havien de tirar durant la collita. D’aquí va néixer la idea de repartir aquest excedent entre el Banc d’Aliments de Mollet, Càritas i el menjador social del municipi. “Jo pensava que això acabaria amb la fi de la temporada dels horts, però va seguir amb la col·laboració de la gent cada setmana”, explica a Línia Vallès José Manuel Díaz, un dels impulsors de la campanya.

I és que la fi de la temporada dels horts no ha suposat la desaparició d’aquesta campanya de recapte d’aliments, sinó tot el contrari. La gent segueix portant menjar i des de fa uns dies s’hi han afegit dos bars més, el bar Sara i el bar Los Cazadores.

“Fins i tot hi ha hagut dies que hem arribat a 200 quilograms d’aliments recaptats”, afirma Díaz, que espera que s’ampliï el nombre de bars col·laboradors.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram