reciclar

Ho indiquen les dades i així hi insisteixen les administracions: en reciclatge hi ha molt marge de millora i tenim molts deures per fer. Foto: Freepik

Amb l’objectiu de continuar difonent i remarcant la importància de la sostenibilitat, probablement el repte més important que tenim com a societat, publiquem una edició especial monogràfica centrada exclusivament en aquesta temàtica, que sempre hem defensat editorialment.

Després de l’exitós monogràfic que, sota el títol de #MetròpoliVerda, vam publicar el mes d’agost passat i en el qual repassàvem el que estan fent diverses administracions i grans empreses per fer compatible el creixement econòmic i la preservació del medi ambient, un repte ineludible, aquesta vegada ens preguntem què pot fer un mateix des de casa i en la seva vida quotidiana per contribuir a la sostenibilitat global.

Això ens permetrà tractar aquesta qüestió des de la proximitat, la nostra bandera, i fer-la més tangible a ulls de tothom, tenint clar que la sostenibilitat comença a casa.

Reciclar bé els residus i generar-ne menys és una de les grans assignatures pendents

De fet, una de les debilitats quan es tracta aquest tema és que se sol veure com una cosa intangible, llunyana, respecte a la qual el ciutadà comú hi pot fer poc. Res més lluny de la realitat. Enfocant-ho des de la proximitat es pot prendre consciència que hi ha moltes petites accions que es poden aplicar en el nostre dia a dia que, sumades, contribueixen enormement a l’objectiu. I que fer-ho no és una opció: ens hi juguem el futur. Encara més en un territori densament poblat que és clau per continuar fent passos endavant en aquest sentit: Barcelona i la seva àrea metropolitana.

Cinc àmbits, un objectiu

La llista de petites accions que pot posar en pràctica qualsevol de nosaltres en el seu dia a dia és llarga, per això les hem agrupat en cinc grans àmbits principals.

En primer lloc, ens centrarem en el reciclatge. Reciclar bé els residus i generar-ne menys és una de les assignatures pendents a la metròpoli. Així ho indiquen les dades i així hi insisteixen les administracions: hi ha molt marge de millora i tenim molts deures per fer.

En segon lloc, parlarem d’energia. Col·laborar en la transició energètica, cadascú des de les seves possibilitats particulars, és un altre dels reptes urgents que tenim. El Govern de la Generalitat està impulsant aquest camí i busca la implicació de la ciutadania per avançar més de pressa i millor.

Fer ús del transport públic i estalviar aigua són altres accions que depenen d’un mateix

El tercer gran bloc d’accions se centra a fer ús del transport públic, sigui el de la xarxa de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), que està batent rècords de viatges, o els serveis de bicis compartides, com el Bicing de Barcelona o l’AMBici que ha impulsat l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i que està tenint una bona acollida en els seus primers mesos de funcionament.

En quart lloc, abordarem la gran qüestió de l’aigua. Adoptar mesures domèstiques per estalviar-ne és de les millors decisions que podem prendre per complementar les accions que ja estan impulsant les administracions de la mà d’empreses com Aigües de Barcelona, entre les quals destaca la regeneració d’aigua en un moment de sequera preocupant.

Per últim, parlarem de consum sostenible, amb el repte de no malbaratar i d’apostar pels productes km0, no només en el camp alimentari. Perquè, al cap i a la fi, cada petit gest que fem ens apropa o ens allunya d’un futur millor.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram