El 9N serà una nova oportunitat perquè els catalans expressin la seva voluntat política. Foto: ANC

Falten dos dies. El nou 9N s’acosta i a mesura que aquest “procés de participació ciutadana”, tal com l’ha definit la Generalitat, és a tocar, ja es coneixen pràcticament tots els detalls del seu funcionament.

La infraestructura per al desenvolupament d’aquesta jornada de mobilització dels ciutadans de Catalunya serà de 6.695 meses repartides en 1.317 locals de participació en 942 municipis, amb una col·laboració de 40.000 voluntaris, segons va desgranar la setmana passada la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega. La majoria d’aquests punts de participació se situaran en instituts de secundària, ja que aquests centres d’ensenyament són propietat de la Generalitat. El mateix Govern es va posar en contacte amb els directors dels instituts mitjançant una carta per tal de garantir la màxima col·laboració.

La jornada començarà a les 9 del matí i finalitzarà a les 8 del vespre, que és el mateix horari que en unes eleccions oficials, tot i que el nou 9N no és un procés electoral del qual se’n derivi un mandat democràtic i també presenta diferències amb l’anterior 9N, que era una consulta no referendària. A diferència del primer, aquest 9N no tindrà un cens de votants previ, sinó que la gent s’haurà d’inscriure al mateix moment d’efectuar el vot.

Malgrat tot, diumenge els catalans tindran l’oportunitat de votar la pregunta acordada i tornar a demostrar la força de la majoria social a favor del dret a decidir, que al carrer s’ha mantingut sempre unida i que al Parlament sembla que ha retrobat el consens.

ENDAVANT MALGRAT EL TC
El Tribunal Constitucional va admetre a tràmit dimarts el recurs d’impugnació del govern espanyol al nou 9N, per la qual cosa la nova ‘consulta’ va quedar formalment suspesa. No obstant això, el Govern manté el procés participatiu i, conjuntament amb la resta de partits proconsulta i els ciutadans que així ho vulguin, denunciarà l’Estat davant les institucions internacionals. Avui es reuneix el Pacte Nacional pel Dret a Decidir, a petició d’Artur Mas, per fer pinya i tirar endavant.

La comarca tindrà diumenge 56 punts de participació

Els ciutadans dels 43 municipis de la comarca podran participar en la ‘consulta’ d’aquest diumenge sense moure’s de la seva població. El Vallès Oriental comptarà amb 56 punts de votació amb un total de 366 meses.

Malgrat que la majoria de municipis disposaran d’un punt on exercir el vot, hi ha excepcions, com Mollet, que comptarà amb quatre, o Granollers i Cardedeu, que en tindran tres. Els veïns de Canovelles, les Franqueses, la Garriga, Lliçà d’Amunt, Montornès i Parets disposaran de dos punts de votació. Això ha estat possible gràcies a l’oferiment d’espais municipals que s’han unit a la xarxa de locals de la Generalitat. Aquesta xifra, però, queda lluny del nombre de col·legis electorals que hi va haver a les darreres eleccions europees. La diferència més gran es veu a Granollers, que el maig passat va comptar amb 29 col·legis electorals.

Tots els vallesans poden consultar el local i la mesa on fer efectiva la seva participació al web que la Generalitat de Catalunya ha posat a disposició de la ciutadania.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram