Oriol López, candidat a l’alcaldia de Mollet per Ara Mollet-ERC-MES, ens rep quan falten menys de dos mesos per a les eleccions municipals. Repassa l’actualitat més recent i posa sobre la taula la seva alternativa de govern. “La gent vol un relleu”, assegura.

Queden menys de dos mesos per a les eleccions. Té bones sensacions?
Molt bones. Al carrer la gent demana canvis i creiem que la candidatura que hem configurat és prou àmplia per respondre les necessitats de la ciutadania. La gent vol un relleu que es faci càrrec de les regnes de l’Ajuntament i crec que ja ens pertoca. A més, el país també requereix que qui governi a Mollet estigui a favor del procés i de la independència.

Què pot aportar Oriol López que no tinguin els candidats d’altres partits?
L’Oriol López sol, segurament poca cosa. L’Oriol López amb tota la gent que té al seu voltant i amb la preparació col·lectiva d’un equip que vol governar, molt. Per tant, jo aporto el que aporta el meu equip. Em toca liderar el grup i ho faig molt feliç, perquè treballem amb unes ganes enormes de confiança en el futur.

Quin seria el primer canvi que faria a Mollet si fos alcalde?
És necessari que hi hagi un canvi en les maneres de fer en general. Volem fer una auditoria per entendre com estan les finances de l’Ajuntament i com està el deute. A part d’això, crec que els canvis giren al voltant de tres punts: transversalitat, govern obert i revitalització. És a dir, primer acabar amb l’apatia dels funcionaris, perquè hi ha molt talent dins de l’Ajuntament que està desaprofitat. Pel que fa a la idea de govern obert, volem implicar la ciutadania en els afers públics i prendre decisions compartides, sortir al carrer i fer referèndums vinculants. Per últim, hem de revitalitzar el poble. Mollet ha de tornar a exercir la capitalitat del Baix Vallès. Ho ha de fer d’una manera generosa i, per això, cal ser referents en l’àmbit comercial, industrial i cultural, entre altres coses.

Quines mesures emprendrien de cara al petit comerç?
Primer de tot apostar-hi. Cal que els eixos comercials siguin tractats d’una manera diferent i cal revitalitzar-ho tot perquè la gent dels pobles del voltant entengui que Mollet és un lloc de referència a la zona per venir a comprar, consumir cultura, passar el seu temps d’oci…

Com s’han de tractar els eixos comercials?
En primer lloc, cal entendre quines necessitats tenen. Si ha de venir gent d’altres pobles, necessiten que hi hagi aparcament, que se’ls conegui i cal fer campanyes de promoció a l’exterior. Però per poder fer això, s’ha de tenir una bona relació amb les entitats i institucions d’aquests municipis i avui no n’hi ha. Els pobles del voltant viuen d’esquena a Mollet.

Per quin motiu?
Pel tarannà de l’actual govern. Si fas les coses de manera unilateral i direccional, és lògic que els altres pobles, encara que hi governi el mateix color polític, no vulguin saber res de Mollet. Això ha de canviar.

I en cultura?
En temes de cultura no hi ha inversió institucional. Fa 10 anys teníem una programació estable a Can Gomà, durant la Setmana Santa la biblioteca estava oberta… Ara no passa i això és cultura i cohesió social.

Però anys enrere també governava el PSC…
Sí, però no hi ha ni les mateixes persones ni les mateixes prioritats. Al final, en política municipal, i independentment de les sigles que marquen una ideologia i una manera de fer, hi ha les persones. I pensem que l’equip d’ara no entén que la cultura i l’educació contínua és el futur dels nostres fills. Hem d’apostar per la cultura. A Mollet hi ha moltes coses petites que s’han perdut.

Posi’m un exemple.
Hi havia cicles poètics, de música, de cinema… Tot això s’ha acabat esmorteint, perquè no hi ha hagut la voluntat de l’equip de govern, ja no de posar-hi diners, que sé que de vegades no n’hi ha, sinó de creure-hi i confiar-hi. A aquest govern, tot allò que no controla, i la cultura és molt difícil de controlar, no li agrada. I, com que no li agrada, deixa que es vagi morint.

Estarien disposats a pactar amb altres partits per fer possible un altre govern?
Naturalment. Seran uns quatre anys complexos. Molta gent votarà ideologies que els permetin decidir com volen que sigui el seu país i altres hi votaran en contra. Serà una legislatura molt complexa i a l’àrea metropolitana encara més. Crec que serà difícil arribar als 13 regidors, cosa que farà necessari pactar i nosaltres estem disposats a fer-ho.

Tenen alguna prioritat?
Sabem que no pactarem ni amb Ciutadans ni amb el PP, perquè no entenen o no volen aplicar la democràcia. Tampoc pactarem amb el PSC, perquè porta molts anys governant i és de qui som l’alternativa. Ens queden les opcions de l’esquerra i CiU i estem disposats a parlar amb ells per arribar a pactes de govern.

Fa gairebé un any em comentava que estaria encantat que Montserrat Tura anés a les llistes d’ERC. Ella personalment no hi és, però el seu nou partit sí…
La candidatura que presentem és molt àmplia, molt integradora i molt diversa. Haver fet un pacte amb Moviment d’Esquerres és molt important, perquè ara som republicans d’esquerres molletans més socialistes molletans i molta altra gent independent que volem aspirar a un canvi. Que MES ens aporti gent com Dani Novo o Carme Guarro també és molt important, i que la Montse Tura sigui a Moviment d’Esquerres vol dir que està en el projecte compartit d’ERC i MES. Tenir valors al nostre costat com aquests exregidors o la Montse Tura és molt important per a nosaltres.

Què els aporten els independents a la candidatura?
Sobretot coneixement del territori, perquè són gent molt arrelada a Mollet, que s’estimen el seu poble. I ens aporten coneixement en diferents àmbits com el comercial, el cultural, l’associatiu o l’esportiu, a més de generar una riquesa nova que de vegades és difícil de trobar a les organitzacions polítiques.

El seu eslògan és ‘D’ara endavant, Mollet serem tots’. Què volen transmetre?
D’ara endavant vol dir que aquests anys tot ha funcionat d’una manera i ara hi ha una alternativa que som nosaltres i que farem que tot funcioni diferent. Mollet serem tots vol dir que fins ara no hi ha hagut igualtat entre tots els molletans. Per tant, si d’ara endavant Mollet serem tots, volem dir que tots, els que estiguin a l’oposició i els que estiguin al govern, els d’un color i d’un altre, els que són d’aquí, els que van venir als anys 60 o els que van arribar ahir, decidirem el futur del poble. La identitat molletana es pot entendre d’una altra manera i nosaltres estem capacitats per explicar-la a la ciutadania i per portar-la al govern.

Quina és aquesta nova manera de fer política de la qual parlen?
Per una banda, barrejar-nos amb la gent i no estar tancats en un despatx. Per descomptat que farem política i prendrem decisions, però amb el consens de la ciutadania. El moment de crisi actual ens porta a haver de fer coses noves i, en els darrers set anys, el govern local no ha fet res de nou. Pensem que hem de buscar noves maneres de fer sense crear conflictes. No dic que nosaltres siguem la nova política, però en volem fer una de nova. En sabrem o no, però ho volem provar i sempre amb la veritat per davant.

El PSC havia dit que no canviaria la seva política de radars, però ha tret el de la ronda dels Pinetons. Creu que ha estat una decisió electoralista?
No és l’única. Feia sis anys que el món animalista de la ciutat demanava un espai per a gossos i no en feia ni cas, de fet gairebé se’n reia. I ara n’ha fet un. També està contractant moltíssima gent, que no sabem si s’està pagant o serà un deute de futur, que neteja la ciutat. I ara treu el radar. Sens dubte, tot això és electoralisme. El radar es treu adduint que es faran dues rotondes, però durant un temps no hi haurà ni radar ni rotondes. Per tant, no era tan important com ens volien fer creure. A més, estem convençuts que han pactat amb l’empresa encarregada de les càmeres de seguretat del trànsit que, si continuen governant, posaran els radars a altres bandes de Mollet. Per descomptat que fan electoralisme.

Canviant de tema, finalment Mollet Impulsa ha sortit del concurs de creditors i el PSC critica que alguns partits com ERC hi han posat bastons a les rodes…
Impossible. Entre altres coses perquè no decidim. Nosaltres només hem informat i això és el que els fa mal. Vam dir que se’ns va amagar informació, cosa que és certa, ja que no ho han pogut negar mai. És cert que en el cas de la Vinyota va haver-hi una sentència injusta, però també una gestió nefasta durant molts anys per part del govern municipal. Es podria haver pagat menys si s’hagués pactat abans. Crec que s’ha enganyat la ciutadania i els grups municipals. I que se’ns digui que hem posat bastons a les rodes quan nosaltres no hem pogut fer mai res, em sembla increïble. Només tenim la informació que se’ns dóna i el que hem fet és fer-la pública.

Quina és la seva ‘quiniela’ de cara a les eleccions del 24 de maig?
Penso que tot quedarà molt atomitzat i, per tant, estarem en un moment on el diàleg serà molt important. Nosaltres intentarem i considero que estem en disposició de ser la llista més votada, guanyar les eleccions, però crec que serà a molta distància dels 13 regidors. Per tant, caldrà pactar. Creiem que la suma de projecte i candidatura que hem fet serà premiada per la ciutadania, perquè molta gent necessita una alternativa i l’estem oferint.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram