Abans-d’ahir es va commemorar el Dia Internacional per l’Alliberament LGTBI. Foto: LGTB Parets

Dilluns es van complir 40 anys de la primera gran manifestació pels drets de gais i lesbianes celebrada a Catalunya. Va ser a Barcelona, el 26 de juny de 1977, poc després de les primeres eleccions convocades des de la fi del franquisme. Quatre dècades més tard, les mobilitzacions a favor de la llibertat sexual s’han multiplicat, sobretot coincidint amb la commemoració del Dia Internacional per l’Alliberament LGTBI (Lesbianes, Gais, Transgèneres, Bissexuals i Intersexuals), que se celebra arreu del món el 28 de juny.

Es tracta d’una lluita que, cada vegada més, compta amb el suport de la societat i les administracions, malgrat que encara queda molta feina per fer. Dos clars exemples són la creació ara fa un any de la Xarxa de Municipis LGTBI -en formen part Granollers, Parets i Mollet, que està en tràmits d’adherir-s’hi-, entre altres- i l’aprovació al Parlament de la Llei 11/2014 per garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per eradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia.

Des de la comarca, els ajuntaments també treballen per eradicar totes aquestes fòbies. És el cas de Granollers, per exemple, on la regidora d’Igualtat de Gènere, Maria del Mar Sánchez, assegura que ho fan “cada dia de l’any” i “des de fa temps”. També remarca que “es fan tallers de sensibilització a les escoles, tant amb alumnes com amb professors” i afegeix que “des de Salut Pública fan xerrades i s’han posat en marxa mesures de seguretat contra els actes d’LGTBIfòbia”, a més d’abordar la qüestió de l’assetjament a aquests col·lectius. 

De totes maneres, al Vallès Oriental és difícil trobar col·lectius LGTBI. De fet, la mateixa regidora assegura que des de l’Ajuntament no tenen constància de cap entitat LGTBI a Granollers ni a la comarca. Ara bé, explica que l’Ajuntament col·labora amb una entitat d’Osona que es diu Tal com som i que es coordinen amb altres consistoris.

UN COL·LECTIU A PARETS
A la comarca, l’únic col·lectiu constituït oficialment és LGTB Parets. Es va crear fa un any i està format per unes 30 persones. Eva Aybar en forma part i explica a Línia Vallès que han tingut una “bona rebuda”, tant per part de la ciutadania com de l’Ajuntament. “Molta gent ens ha demanat ajuda”, relata Aybar. Pel que fa al consistori, diu que “des que ens vam donar a conèixer, l’Ajuntament ha penjat la bandera LGTBI els dies específics”.

De fet, les accions que impulsa l’associació, segons explica Aybar, es concentren sobretot en aquests dies. “Per exemple, l’any passat pel Dia Internacional contra l’Homofòbia, la Transfòbia i la Bifòbia vam llegir un manifest i ens van acompanyar els diables i els castellers amb les seves actuacions”, relata. “A partir d’això, ens ha anat contactant més gent”, diu, i afegeix que l’Ajuntament també s’ha posat en contacte amb l’associació per col·laborar puntualment en algunes activitats.

Sigui com sigui, Aybar lamenta que al Vallès Oriental no hi hagi altres col·lectius. “Sí que existeixen persones motivades a iniciar projectes, però, de moment, no s’han acabat consolidant”, diu.

FESTES LLIURES DE FÒBIES
Mentrestant, de cara a les festes majors molts ajuntaments posaran a disposició de la ciutadania estands informatius i punts d’atenció a les víctimes d’agressions sexistes i LGTBIfòbiques, com és el cas també de Parets.

En altres municipis, com la Llagosta, s’han celebrat actes sobre aquest àmbit. Fa uns dies, el Centre Cultural llagostenc va acollir la xerrada Polítiques LGTBI a la nova República, en la qual es va posar èmfasi a dir que la Llei LGTBIfòbica s’està aplicant, però encara cal fer molta feina.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram