Barnahus Granollers

Espai Barnahus de Granollers. Foto: Albert Segura/ACN

El centre de Granollers acull des d’aquest dimarts un centre Barnahus per atendre els menors víctimes de violències sexuals al Vallès Oriental. S’ubica en l’edifici de l’antiga comissaria de la Policia Nacional i és el cinquè que es posa en funcionament a Catalunya, després dels de Tarragona, Lleida, Terrassa i la Seu d’Urgell.

L’objectiu principal d’aquest espai és procurar que els infants i adolescents es vinculin a un psicòleg i un treballador social que s’encarreguen del desenvolupament i la recuperació de les víctimes. Tot i que el centre està gestionat per la Fundació Idea, hi participen diferents departaments de la Generalitat per atendre els menors en aquest tipus de casos. “Una violència sexual és el pitjor amb què es poden trobar en la vida, això té efectes en el seu desenvolupament, i cal trobar mecanismes per a reparar-ho”, comenta la directora general de la DGAIA, Ester Cabanes.

Un espai de confiança

L’espai està pensat perquè el menor se senti còmode i en confiança, lluny de la grisor que poden aportar altres dependències administratives, com comissaries o hospitals. En aquest sentit, l’edifici té aspecte de llar, amb sofàs i zones de joc i descans. També té sales d’espera i sales d’exploració i observació, i en total hi treballen una coordinadora, dues treballadores socials, dues psicòlogues i dues administratives.

D’altra banda, l’edifici disposa de dues sales on s’enregistra la conversa que es pugui tenir amb el menor. Es tracta d’una gravació en circuit tancar que no té cap altra funció que servir de testimoni i evitar que l’infant o adolescent hagi d’explicar la mateixa història una vegada i una altra.

“Jutges i fiscals atendran els menors des d’aquí, a Tarragona hi ha hagut una bona implicació de la Fiscalia i l’Audiència Provincial”, ha detallat el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano. En aquest sentit, ha destacat la contradicció que suposa l’alegria de poder inaugurar un edifici d’aquestes característiques i per al servei que pot arribar a donar a la societat vallesana: “El que passa aquí està carregat de dolor, no hauríem d’estar contents perquè el que volem atacar és duríssim, però enfoquem una realitat que durant massa temps ha estat amagada”, ha afegit.

L’èxit d’aquest model d’atenció ja ha rebut l’atenció d’administracions i governs d’arreu d’Europa. A Catalunya, s’espera obrir-ne properament a altres ciutats com Girona, el Prat, Barcelona, Badalona, Mataró i Manresa.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram