Una gran sitja d’època tardoromana (segles VI i VII) i una necròpolis de l’església preromànica (segle IX i X) han estat les darreres troballes que s’han descobert durant la darrera intervenció arqueològica duta a terme a l’interior de l’Església de Santiga, que posen de manifest la rellevància de la primera capella.

La sitja té la particularitat de tenir a dins un esquelet humà d’un adolescent, segons explica l’arqueòleg Jordi Roig, de l’empresa Arqueologia i Patrimoni Arrago, que afegeix que “a l’espera dels estudis antropològics sembla una noia i singularment estava llençada dins de la sitja juntament amb restes d’animals morts i material de rebuig, i sembla que pogués ser un esclau de la vil·la romana de Santiga”. Segons explica Roig, “no és freqüent localitzar aquest tipus de restes i poder identificar mostres de l’esclavitud en el període visigot”. La intervenció s’ha realitzat en un sector relativament petit i es troba situat a l’entrada de l’església en uns 20m2, però les troballes arqueològiques “ha estat molt quantioses. Hi han aparegut moltes restes corresponents a diferents fases cronològiques evolutives que té el jaciment de Santiga que pràcticament abasten 2.000 anys d’història des de l’època romana fins a l’actualitat”, segons afirma Roig.

Per ordre cronològic, ha aparegut la gran sitja d’època tardo-romana amb l’esquelet humà d’un adolescent. Després restes del que seria la necròpolis de l’església preromànica i “s’ha confirmat amb l’existència d’un petit cementiri amb una quinzena de tombes antropomòrfiques que són grans fosses excavades en el terreny natural que marquen la figura del cos humà, marcant-li el cap, i que corresponen a aquest període preromànic dels segles IX i X. Tindria relació amb la primera capella de Santiga que coneixem amb les excavacions de 2008, al mig de la nau, on estava la petita capella preromànica, i ara hem trobat la necròpoli i que reforça que aquesta església tindria una importància rellevant pel fet de disposar de cementiri propi amb tombes antropomorfes”.

NECRÒPOLIS INFANTIL

Els arqueòlegs també han localitzat part d’una necròpolis infantil que data del segle XI. Es tracta de dotze tombes amb nounats i infants menors de 4 anys. Així mateix, s’hi han localitzat quatre sitges per a emmagatzematge de cereal atribuïdes a l’església del segle XII i monedes de Jaume I.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram