parc Gallecs

Imatge d’arxiu d’un camp de Gallecs. Foto: Consorci

El 2024 pot ser un any clau per al desenvolupament de l’Espai Rural de Gallecs. Així ho assegura l’Associació de Veïns de la zona, després de reunir-se, el passat dijous 19 d’octubre, amb la directora de l’Institut Català del Sòl (Incasòl), Maria Sisternas. En la trobada, van posar sobre la taula diferents propostes a treballar per millorar aquest espai de Mollet, especialment important pel seu valor paisatgístic i natural, i per la seva activitat agrícola.

“L’objectiu era conèixer la nova directora, escoltar els seus plans per a Gallecs i entregar-li un pla d’actuació urgent davant el preocupant deteriorament dels últims anys”, detallen des de l’associació. En aquest sentit, celebren que hi va haver un bon clima d’entesa amb Sisternas, a diferència del que diuen que passava amb els altres responsables. Des de l’Incasòl també confirmen en declaracions a Línia Vallès que actualment “hi ha molt bona relació amb l’associació i amb el que s’està fent”.

Treballar el pla especial

Segons els veïns, el tema principal del qual es va parlar va ser la necessitat de “consensuar i aprovar el Pla Especial Urbanístic de Gallecs (PEUG) per la via urgent”, tenint en compte que aquest pla estaria en redacció des de l’any 2010. Per assegurar-se que això tira endavant i amb l’objectiu de poder presentar, el gener del 2024, el document inicial del PEUG, l’associació proposa la creació d’un calendari i la programació de diverses reunions abans d’acabar l’any. Amb tot, el mes de juliol la Generalitat ja avançava que aquest full de ruta que busca la recuperació, millora i protecció de l’espai i, a la vegada, potenciar l’ús social de l’entorn, compatibilitzant-lo amb l’aprofitament dels seus recursos naturals, està previst que s’aprovi el 2025.

El juliol la Generalitat ja anunciava el traspàs de competències al Consorci de Gallecs

D’altra banda, el segon tema principal que va centrar la reunió va ser la posada en marxa del Consell Consultiu del Consorci de Gallecs.

Demandes històriques

Per la seva banda, des de l’Incasòl no han entrat a valorar la trobada, però, amb tot, els veïns asseguren que en la reunió s’hauria posat de manifest que aquest organisme comptaria, “per primera vegada, amb els recursos econòmics suficients per fer front a les reivindicacions històriques”.

Entre aquestes demandes destaca la de cedir la titularitat al Consorci de Gallecs, tal com s’anunciava el juliol, quan la Generalitat comunicava que, després de més de 40 anys gestionant els terrenys i les cases de la zona, els traspassaria les competències. La resta de demandes històriques són rehabilitar la masia de Can Cruz i cedir les masies de Can Banús i Can Xalet a entitats socials, però el mateix mes de juliol el Govern ja es va comprometre a fer-ho.

Davant de tot plegat, l’associació celebra l’entesa i “l’arribada d’una gestió real i adaptada als nous temps de Gallecs”, després d’anys d’inacció, diuen, per part de directors anteriors.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram