El trencament del pacte entre el PDeCAT i el PSC pot complicar la governabilitat de l’Ajuntament de Mollet. Foto: Arxiu

La notícia saltava dilluns: el PDeCAT trencava el pacte de governabilitat amb el PSC a Mollet. El partit liderat per Joan Daví ho feia oficial a principis de setmana, i el motiu no podia ser un altre que el posicionament de l’alcalde Josep Monràs davant el referèndum que hauria de celebrar-se el pròxim 1 d’octubre.

Des del PDeCAT asseguraven que, amb les constants negatives del govern molletà, “Monràs s’ha mostrat com un dels alcaldes del PSC més contrari al procés i més alineat amb els posicionaments ideològics de la Fiscalia i del govern del PP” i anhelaven que la seva postura hagués estat com la dels alcaldes socialistes “de Granollers, Terrassa, l’Escala, Sant Just Desvern o Corbera de Llobregat”.

En un comunicat, el PSC admetia poques hores després que el PDeCAT havia decidit “trencar aquest acord basant-se en la conjuntura nacional en relació al referèndum”. Tot i això, assegurava que mantenen “la mà estesa al diàleg amb totes les forces polítiques del consistori que comparteixin l’objectiu de treballar en positiu per garantir el millor futur per a Mollet”.

Per la seva banda, des del PDeCAT detallaven que, tot i que “l’acord de governabilitat s’ha mantingut durant més de dos anys de legislatura en clau estrictament municipal, ha arribat un moment en què el procés independentista ha avançat fins a arribar a nivell local, i els ajuntaments han hagut de posicionar-se a favor o en contra del referèndum”, fet que ha tensat la situació molletana.

Malgrat tot, tant el PSC com el PDeCAT han valorat positivament l’acord trencat ara, el qual consideren que ha servit per portar a terme polítiques que han millorat la ciutat i la vida de molts molletans. Tant és així que des del PSC afirmen que “molts dels avenços que s’han produït a la ciutat els darrers anys porten l’empremta del PDeCAT”.

REACCIONS A TOTES BANDES
Tot i el trencament amb el PDeCAT, el PSC continuarà tenint Ciutadans al seu costat. El portaveu del partit taronja, Francisco Muñoz, no entén la ruptura, ja que “el pacte era per a Mollet i no per altres motius externs”.

Per altra banda, Xavier Buzón, líder de Canviem Mollet, desconeix “en què es traduirà la ruptura” i diu que es veurà en les votacions als plens “si realment continua o no el suport al PSC”.

Pel que fa a Ara Mollet ERC, el partit ha denunciat “l’actitud de repressió que el PSC manté amb la llibertat d’expressió i amb el dret a vot”. A més, assegura que, encara que el PP no tingui cap acord signat amb l’alcaldia, actua com si fos així. Però els populars ho han negat rotundament: “El PP no ha tingut mai cap acord de governabilitat amb el PSC de Mollet”.

PICABARALLA PP-ERC
L’encreuament de paraules entre el PP i ERC no s’ha quedat aquí. Primer, els populars van lamentar “l’actitud hipòcrita d’Ara Mollet-ERC, ja que per tal de formar govern estarien disposats a buscar el suport de qualsevol partit polític, inclòs el Partit Popular, com així va passar a l’inici de mandat”.

ERC no va trigar a desmentir-ho: “Com a republicans i d’esquerres mai no pactarem amb un partit feixista”. I el PP hi va tornar: “Lamentem que ERC no sigui valent per reconèixer obertament que volien el nostre suport per fer fora els socialistes de l’alcaldia”.

MOCIÓ DE CENSURA?
Reaccions i picabaralles a banda, la situació actual reobre la porta a una moció de censura al PSC per formar un govern alternatiu. Tanmateix, Canviem Mollet, Ara Mollet ERC i PDeCAT ja van intentar desbancar Monràs de l’alcaldia després dels resultats electorals, i no van entendre’s.

Tot i els precedents, des d’Ara Mollet ERC diuen que han obert “vies de negociació amb les forces democràtiques per configurar un govern alternatiu a l’actual”. I Buzón assegura que continua “disposat a estudiar qualsevol possibilitat”. Ara bé, Daví nega que se n’estigui parlant i refreda les expectatives en una entrevista a Línia Vallès.

L’opinió de Daví és similar a la de Ciutadans, partit que no creu que sigui possible una moció de censura, ni que sigui el moment per fer-ho. A més, els taronges diuen que ha de ser d’aquí a dos anys, en les eleccions, “quan els molletans canviïn o no el govern”.

Per part del govern, la primera tinenta d’alcaldia, Mireia Dionisio, ha criticat que “ERC parla de moció des del 2015 i en continuarà parlant fins al 2019, ja que no ha acceptat que és la tercera força de Mollet”. Dionisio tampoc creu que sigui possible una moció de censura, perquè els consta “que el PDeCAT ha dit que l’alcaldia la decidiran els molletans el 2019”.

Sigui com sigui, la desunió al consistori s’accentua, i una mostra més es va fer palesa dimecres. Després de la macrooperació policial contra el referèndum, les diverses forces no es van posar d’acord per fer un manifest conjunt de rebuig. El PDeCAT explica que el PSC havia presentat una proposta, i ERC i Canviem, conjuntament, n’havien presentat una altra. La primera, asseguren els demòcrates, no feia referència explícita al dret a votar i al referèndum, mentre que la segona no defensava la seva vincularitat. I el resultat va tornar a ser el de sempre: cadascú per la seva banda. Serà així durant dos anys més?

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram