No l’acatarem

Nou episodi en l’ofensiva judicial contra la immersió lingüística. En una interlocutòria, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya apunta que cal garantir el castellà com a llengua vehicular, no només per al nen que ho demana, sinó “per a tota la classe” en la qual estigui matriculat l’alumne.

La resolució del TSJC complementa l’anterior sentència del Tribunal Suprem, que establia que cal donar resposta a la petició de les famílies que demanen l’escolarització en castellà. Fins ara, el departament d’Ensenyament ofereria una atenció individualitzada en aquests casos, però la nova resolució argumenta que amb això no n’hi ha prou.

“La necessària adaptació del sistema d’ensenyament lingüístic a la consideració del castellà com a llengua vehicular [ha d’ampliar-se] a tota la classe o unitat escolar de la qual forma part l’alumne”, afirma la interlocutòria. I afegeix: “allò acordat afecta l’alumne juntament amb els seus companys”. Si s’apliques aquesta doctrina, això significaria acabar amb l’essència del sistema educatiu català, que no és altra que la de no separar els alumnes per raó de llengua tal com estableix la Llei d’Educació de Catalunya.

NO L’ACATARAN

“És impossible canviar la llengua del grup per un alumne”. Aquesta és la reacció de la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, davant aquest nou atac al català. Rigau insisteix que el Govern no aplicarà la resolució del TSJC perquè espera que la resolució del recurs que ha presentat sobre l’anterior sentència del Tribunal Suprem sigui favorable a la Generalitat.

Rigau explica que aquesta nova interlocutòria del TSJC és una “mesura cautelar dictada a partir d’un procediment sobre el qual no hi ha sentència, però aquesta mesura i la resta del paquet ha estat recorreguda davant del Tribunal Suprem”.

La consellera d’Ensenyament lamenta que contínuament s’hagi d’estar defensant un model lingüístic que té 30 anys d’història, però remarca que el Govern no es cansarà de fer-ho. “Exprimirem al màxim el nostre dret de defensa”, assegura Rigau.

L’enèsima ofensiva judicial contra el model d’immersió lingüística contrasta amb el baix nombre de sol·licituds d’escolarització en castellà que va rebre la Generalitat per aquest curs, que segons Ensenyament no supera la vintena.

Rigau recorda que tant la llei orgànica d’educació (LOE) com la Llei d’Educació de Catalunya (LEC) donen potestat a les escoles d’escollir el projecte educatiu i lingüístic que creguin convenient.

PP i C’s TRENQUEN LA UNITAT

Tots els partits, amb excepció de PP i Ciutadans, ja han expressat el seu suport a l’incompliment del Govern a la resolució del TSJC.

Esquerra demana, a més, que l’executiu “faci pedagogia per demostrar que el que realment cohesiona en aquest país és el model d’immersió lingüística”, mentre que Iniciativa assegura que es tracta d’una estratègia estrictament política. Per la seva banda, el PSC assegura que donarà suport al Govern en les accions que decideixi emprendre per recórrer i no aplicar la resolució.

Contràriament, el PP exigeix a Rigau que apliqui la resolució més enllà de presentar-hi un recurs, mentre que Ciutadans celebra la interlocutòria i assegura que “va en la línia” del que ells defensen.

Els veïns de La Garriga, dels primers en manifestar-se

Els garriguencs i garriguenques es van manifestar ahir a la tarda a la plaça de l’Església per rebutjar la resolució del TSJC. Convocada per Som Escola, Acord per la Garriga i ERC, la manifestació va voler demostrar la “profunda indignació” davant una resolució que “vol desestabilitzar i crear sensació de conflicte discriminatori a les escoles”.

Som Escola denuncia que no hi ha conflicte lingüístic a les aules ni una població desatesa en els seus drets. “En els darrers 30 anys s’ha apostat sempre pel consens social i polític que fa que el català, com a mètode pedagògic, sigui la llengua vehicular de l’aprenentatge”, deia el comunicat que es va llegir a la concentració.

“La Garriga, municipi per a la independència de Catalunya, és i ha de ser un exemple de fermesa contra aquests atacs, que no són sinó mostres d’un nacionalisme excloent i discriminatori que representa tot el contrari de l’estat que no tardarem a construir”, sentenciava.

Un escarni a Alber Rivera que no es va portar a terme

La manifestació de La Garriga en contra de la interlocutòria del TSJC va coincidir per horari amb la conferència La transició ciutadana que Albert Rivera estava duent a terme a l’Auditori de l’Escola Municipal de Música de la localitat.

Precisament el líder de Ciutadans va ser el protagonista el dia abans de la concentració, envers el qual la CUP de la Garriga havia convocat un escarni “popular i festiu” a la plaça del Silenci per haver donat suport a la resolució del TSJC.

No obstant això, el mateix matí aquesta formació política va desconvocar l’acció per “no dividir la gent del poble que vol mostrar el seu rebuig a aquesta nova agressió”.

A més, la CUP va aclarir, mitjançant un comunicat, que la seva voluntat “no era fer un escarni en els termes en els que s’estan produint actualment” ni “assetjar cap persona”, sinó cridar l’atenció del “periodisme cavernari” i denunciar “el victimisme de l’espanyolisme nostrat”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram