La crisi fa trontollar Panrico i els 4.000 treballadors no cobren

SANTA PERPÈTUA_Panrico trontolla. Aquest dimarts, els seus 4.000 treballadors rebien la pitjor notícia. No cobraran la nòmina, almenys “de forma temporal”. Així ho va explicar l’empresa en un comunicat a la totalitat de la plantilla. El fabricant dels famosos Donuts argumenta que només així podrà garantir el pagament als proveïdors i mantenir la producció.

En el mateix moment que es coneixia la notícia, els sindicats UGT i CCOO ja posaven el crit al cel per demostrar el seu rebuig a la mesura i exigir explicacions. Unes explicacions que no han agradat gens als sindicats, tot i que asseguren, en un altre comunicat, que els treballadors aniran a treballar esperant que es compleixi el seu dret a cobrar.

REESTRUCTURACIÓ

La decisió de la suspensió temporal del pagament de les nòmines dels treballadors s’emmarca en un procés de redefinició del model de negoci. Segons fonts pròximes a la direcció de l’empresa consultades pel diari Ara, la companyia treballa en un “pla industrial sostenible” per salvar l’empresa, una “salvació” que està, diuen, garantida.

Precisament els sindicats exigeixen que l’empresa els convoqui “immediatament” perquè els treballadors puguin participar en la definició d’aquest pla industrial. Un pla que des de divendres passat està liderant Carlos Gila, exvicepresident de La Seda i actual nou conseller delegat de la companyia en substitució de Joan Casaponsa.

Sigui com sigui, el grup manté les seves operacions i assegura que el pagament als proveïdors està garantit. Mentrestant, els treballadors continuen anant a treballar dia rere dia malgrat el “desànim” que suposa haver-ho de fer sabent que a final de mes no es cobrarà la nòmina.

EMPRESA REFERENT

Panrico és una de les empreses referents al Vallès. Nascuda l’any 1962 de la mà d’Andrés Costafreda, els seus productes s’han convertit en estrelles de molts esmorzars i berenars dels catalans. Tot i això, els Donuts, Donettes i Bollycaos, entre d’altres, no han pogut fer front a una crisi que, segons el diari Ara, ha generat unes pèrdues a la companyia de 700 milions d’euros en els últims quatre anys.

Panrico té cinc plantes més a Espanya -a banda de la de Santa Perpètua- i dues a Portugal. Una dimensió que obliga, segons l’empresa, a la redefinició actual. Els sindicats asseguren que intentaran garantir “el màxim volum d’ocupació possible” amb una expressió que sembla acceptar que hi acabarà havent una reducció de la plantilla. Mentre estudien les actuacions a emprendre, UGT i CCOO recorden que els treballadors de Santa Perpètua ja van acceptar una rebaixa salarial del 25% el febrer de l’any passat.

Els acomiadaments a Pastas Gallo encenen els empleats

GRANOLLERS_Una altra de les empreses establertes a la comarca que fa temps que travessa un mal moment és Pastas Gallo. A finals del mes de juliol, l’empresa va acomiadar onze treballadors del centre de Granollers i això ha encès els ànims entre la plantilla.

Divendres passat, un centenar d’empleats van concentrar-se davant la planta granollerina per mostrar el seu rebuig als acomiadaments.

En un comunicat emès pel sindicat UGT a finals de juliol, els treballadors criticaven que, “casualment”, el nombre de persones acomiadades coincideix amb la quantitat de treballadors de la planta d’Esparreguera, recol·locats al centre de Granollers perquè aquesta està en procés de tancament gradual. És per això que assegura que es tracta d’un expedient de regulació d’ocupació encobert que enfronta els treballadors de les dues plantes.

MARXA ENRERE

Els treballadors concentrats aquest passat divendres demanen, tal com recull La Vanguardia, que la direcció faci marxa enrere i torni a admetre els companys, sobretot les sis dones d’entre 52 i 58 anys que van ser acomiadades amb la indemnització mínima malgrat tenir, segons el mateix mitjà, una antiguitat de més de 30 anys.

Els treballadors creuen que la veritable intenció de l’empresa és la de traslladar tota la producció a Còrdova, on reben subvencions de la Junta d’Andalusia. És per això que asseguren que la planta de Granollers està en perill.

Amb tot, els empleats afirmen que es manifestaran cada divendres al matí, coincidint amb l’hora d’esmorzar, fins que l’empresa reconsideri la seva decisió. Per la seva banda, la direcció tira endavant el tancament gradual de la planta d’Esparreguera, emparada per l’acord que va signar amb els treballadors el mes de febrer i que preveu que el procés finalitzi el pròxim mes de gener.

L’Àmbit B30 crearà un accelerador d’empreses

MOLLET_La Comissió Executiva de l’Associació Àmbit B30 s’ha reunit aquest dilluns a Sant Cugat i ha seleccionat vuit projectes com a estratègia global cap a la manufactura avançada. El president de l’associació i alcalde de Mollet, Josep Monràs, ha avançat la creació d’un accelerador d’empreses que la Generalitat posarà en marxa amb la col·laboració de la B30.

En la primera reunió que la Comissió Executiva de l’associació ha fet després de l’estiu, s’ha presentat el conveni de col·laboració que en els pròxims dies se signarà amb la Conselleria d’Empresa i Ocupació de la Generalitat, entre l’Agència de suport a l’Empresa Catalana ACCIÓ i l’Associació Àmbit B30. El conveni té la finalitat de promoure el programa Start-up Catalonia-Xarxa d’acceleradores de Catalunya. En paraules de Josep Monràs, “aquest accelerador d’empreses farà un monitoratge de joves empreses ja existents perquè puguin engrandir les seves línies de negoci i augmentar el seu potencial a nivell internacional, seguint el model que la Generalitat ja té en altres territoris”.

PROJECTES ESTRATÈGICS

Durant la reunió, s’ha presentat una primera relació dels projectes estratègics amb els quals l’associació treballarà els pròxims mesos i que s’anirà ampliant dins de l’aposta cap a la manufactura avançada en un entorn innovador. Aquests projectes són fruit del procés de reflexió entre les organitzacions que integren l’associació i que en els darrers mesos ha portat a identificar un seguit de projectes amb un impacte real sobre el territori, els quals a mitjà termini poden tenir un efecte dinamitzador que impulsin la reactivació econòmica de la zona.

Es tracta de vuit projectes estratègics que sorgeixen del treball i la diagnosi del territori que des de l’associació s’ha fet al llarg dels darrers mesos en el marc de l’aposta cap a la manufactura avançada, però amb la idea de poder seguir caminant cap a nous projectes o de buscar possibles sinergies entre els que ja existeixen.

Un d’ells, el Polígon B30, vol ser un model de gestió on les empreses, en lloc de desenvolupar la seva innovació mitjançant recursos interns, puguin recórrer a la cooperació amb altres empreses, institucions i diversos experts per tal de fomentar la cooperació, un aspecte clau.

El metro de Riad, el nou cavall de batalla d’Alstom

SANTA PERPÈTUA_Iniciatives i suports com els de l’Àmbit B30 semblen més que justificats en un territori on els conflictes laborals d’ençà de la crisi se succeeixen a comptagotes.

A Santa Perpètua, no només els treballadors de Panrico estan en peu de guerra. Ben a prop, concretament a la planta d’Alstom, els empleats també han alçat la veu, en aquest cas per amenaçar amb la possibilitat d’iniciar una vaga indefinida a partir del pròxim mes si l’empresa no reconsidera la decisió d’excloure la fàbrica de la possibilitat de produir el metro de Riad (Aràbia Saudita).

Tal com publica El País, els 700 treballadors destaquen que el metro que Alstom fabricarà per a la capital saudita va ser dissenyat a la planta catalana i no comparteixen la posició de l’empresa, la qual argumenta que la decisió es basa en un problema de despeses laborals.

L’origen del conflicte se situa, com en el cas de Pastas Gallo, a finals de juliol. Va ser aleshores quan la notícia del contracte de Riad va saltar a la llum en un moment en què la planta de Santa Perpètua estava tancada per vacances. L’empresa, mitjançant un comunicat, donava a conèixer la notícia afegint que la fàbrica catalana quedava “exclosa” de poder fabricar els trens.

Segons els sindicats, la posició de l’empresa respon a una estratègia per poder imposar una rebaixa salarial i un augment de jornades anuals a canvi del projecte. En un comunicat, els treballadors acusen Alstom de voler convertir Santa Perpètua en una planta de baix cost, “precaritzant l’ocupació”. La Generalitat ja està intentant mediar entre les dues parts per aconseguir que la fabricació dels trens es quedi a la comarca. Un intent, de moment, sense èxit.

@gerpeca1982: Les nòmines dels 4.000 treballadors de l’empresa Panrico estan plenes de Donettes. #MarcaEspanya. #Panrico. #Panpobre.


@Mr_tikismikis: Dubte: si deixo de comprar Panrico, perjudico els treballadors. Si el segueixo comprant, estic donant suport a la direcció de l’empresa?

@nosinmayonesa: Es comença anunciant amb Carlos Herrera i s’acaba externalitzant. És a dir, acomiadant treballadors. #PastasGallo.

@CollectiuRonda: Alstom segueix la tàctica Nissan: si no hi ha rebaixa salarial a Santa Perpètua, el projecte anirà a una altra planta.

@JosepGinesta: Els acords (i sacrificis) de rebaixa de condicions laborals són assumibles quan són transitoris, com la crisi. Si no ho són, són xantatge.

@Industria_CCOO: Per què cal abaixar-se els pantalons per poder currar? Alstom exigeix a la plantilla retallades de drets per seguir treballant.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram