La defensa del català i del model d’immersió lin­güís­­tica vigent a les escoles ha protagonitzat els darrers dies de l’actualitat. Tam­bé la Diada, una de les més rei­vin­di­catives dels darrers anys. Dilluns, seguint la crida de la plataforma somescola.cat, centenars de persones d’arreu de la comarca van sortir al carrer i van participar en les di­ferents con­centracions de suport a la llengua catalana i al model educatiu que s’aplica a Catalunya, convocades davant de la majoria d’ajuntaments.

PROTESTES ARREU

A Granollers, unes 300 perso­nes van respondre a la crida de somescola.cat concentrant-se a la plaça Porxada a favor de la continuïtat del model d’immersió lingüística implantat des de fa 30 anys i en contra de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que obli­ga al compliment d’una anterior del Suprem que marca el cas­te­llà com a llengua vehicular en l’en­senyament. A la Garriga, la xifra de concentrats va ser similar. A Caldes de Monbui, la pro­testa va tenir lloc a la plaça de la Font del Lleó.

Altres municipis del Vallès Oriental on es van celebrar concentracions dilluns, en ocasions convocades des dels mateixos ajuntaments, van ser Mollet, les Franqueses, Canovelles, Carde­deu, Martorelles, Sant Fe­liu de Co­dines, Santa Maria de Palau­tor­dera i Sant Pere de Vila­ma­jor, per citar no­més alguns. A Sant Celoni, la protesta es va fer dimarts, dia en què, en ser festa lo­cal la jornada anterior, es va ini­­ciar el curs escolar. En tots els casos es va llegir el manifest di­fós per la plataforma i es va de­manar l’adhesió popular; i van estar presents representants de les respectives comunitats edu­catives.

COMPROMÍS MUNICIPAL

La Diada de Catalunya, celebra­da diumenge, ja va estar mar­cada per la polèmica sentència que qüestiona el paper del català com a llengua vehicular de l’en­sen­yament. Des d’alguns consistoris, com és el cas de Caldes, governat per ERC, es va reafirmar el seu com­­­promís local amb la utilit­za­ció d’aquest idioma a tots els cen­tres educatius de ti-tularitat municipal.

A Canovelles, l’alcalde, José Orive (PSC), va aprofitar el seu discurs per defensar amb rotunditat la llengua catalana i el mo­del d’immersió, al­ho­ra que va homenatjar la primera tinent d’alcalde i regidora, Maria Lluï­sa Prat, mor­ta fa uns mesos i que va ser “una gran defensora de l’educació com a eina per transformar la so­cietat i fer-la més justa i so­lidària”.

EL TSJC RECTIFICA

El Tribunal de Justícia de Ca­talunya (TSJC) ha suspès l’ulti­mà­tum que vencia el 2 de no­- vembre per tal que la Generalitat inclogués el castellà com a llengua vehicular en el sistema educatiu tal com va sentenciar el desembre del 2010 el Tribunal Suprem (TS). Així, no hi haurà variacions mentre es resol el recurs presentat per Ensenya­ment contra la interlocutòria d’execució de la reso­lució del TS.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram