Sergi Mingote, alcade de Parets (PSC), ens rep al seu Ajuntament pocs dies abans de la cita del 9N. Parlem de l’agenda nacional, per suposat, però també del seu partit i de les preocupacions municipals i comarcals.

Quin moment viu actualment Parets?
Estem en un període tranquil perquè tenim unes finances sanejades i hem pogut mantenir el nivell de serveis. Amb les nostres polítiques socials sembla que hi ha una certa empatia amb el teixit econòmic i associatiu i amb els ciutadans, cosa que fa que es respiri una tranquil·litat que crec que sempre és bona per a un municipi.

L’Estat espanyol no preveu el desdoblament de la R3, un projecte que vostè ha reclamat moltes vegades. Què en pensa?
Penso que no hi ha dret, perquè en política s’ha d’aplicar el sentit comú i no té gens de sentit fer aeroports que no tenen avions i, en canvi, no desdoblar una de les línies més antigues d’Europa que connecta una zona absolutament massificada, amb un nivell de ciutadania molt ampli i amb un teixit econòmic molt important. Crec que no desdoblar i no apostar per la R3 és no apostar pel que més necessita la gent i sobretot no saber marcar les prioritats. És una infraestructura imprescindible i segui-rem reivindicant el que creiem que és tan necessari.

Com estan els deutes de la Generalitat amb l’Ajuntament?
Doncs malament, perquè ens deuen més de dos milions d’euros, amb els quals podríem desenvolupar moltes accions que teníem al cap. Hem fet el pla d’acció del municipi amb els diners que teníem i sense comptar amb el que ens deuen, però és cert que hi havia alguns recursos compromesos destinats a serveis bàsics per part de la Generalitat que no estan arribant. Només demanem que s’actuï amb una certa responsabilitat. Estem preocupats perquè el deute és cada vegada més gran i no ens donen resposta.

Nova Opció per Parets demana que es rebaixi un 15% l’impost de l’IBI. És possible?
NOPP vol que rebaixi l’IBI un 15% i la meva filla voldria anar cada mes a Eurodisney, però si jo l’hi portés, probablement no podríem menjar. NOPP fa populisme. Sempre que l’oposició sigui constructiva, l’accepto, però quan l’únic interès és generar soroll i paralitzar l’administració, no. Rebaixar un 15% l’IBI implica eliminar multitud de serveis molt necessaris per al municipi. El que fa NOPP és una demagògia absoluta amb uns percentatges que ni els han valorat, ni probablement saben el que signifiquen. Ho trobo poc seriós per la seva part. Això no vol dir que no reduïm la pressió fiscal, perquè enguany, gràcies al fet que tenim els comptes sanejats, rebaixarem un 3% els principals impostos.

Fa uns mesos van augmentar en 37.000 euros el contracte a Urbaser, però al mateix temps els van penalitzar per donar un servei deficient. Com s’explica?
Hem ampliat diferents espais públics i el que fem és adaptar el contracte a la realitat actual. Ampliem el contracte en funció de la necessitat. Ho adaptem a més horaris, més freqüències, més recollides… i això costa més diners. La sanció es va posar perquè una auditoria externa ens va informar que l’actuació de l’empresa en uns casos concrets no havia estat del tot correcta. És senzill: Més servei, un cost més alt. Feina auditada mal feta, es demanen responsabilitats.

Però en qualsevol altra empresa t’acomiaden si fas això…
L’Administració pública no funciona com l’empresa privada, perquè està encorbatada en un model anacrònic i hauria de tenir una readaptació a les noves realitats. A l’Administració es donen situacions que a mi personalment no m’agraden. Jo voldria que les empreses del meu municipi tinguessin més opcions d’emportar-se obres de Parets, però no hi ha cap element perquè sigui així. I fins i tot se les poden adjudicar empreses que estiguin en concurs de creditors. És esperpèntic.

Com estan funcionant els programes que han instaurat per combatre l’atur al municipi?
Fa tres anys em deien que era electoralista dir que hi hauria 600 insercions laborals perquè era molt difícil. En portem 900. Cada vegada les empreses de Parets contracten més persones del municipi i nosaltres treballem perquè així sigui. Aquesta ha sigut una aposta diferencial i hem fet un reajustament de despeses que hem considerat supèrflues, encara que fossin populars. Al final s’han de veure els resultats i, si surts al carrer, comproves que les polítiques d’ocupació a Parets estan funcionant.

La pobresa al Vallès s’ha triplicat des del 2009. Què fa l’Ajuntament de Parets per comatre-ho?
És absolutament lamentable que les accions preventives, que són les que haurien de donar resultats i les que haurien de fer els organismes supramunicipals, no es prenguin. Nosaltres, els ajuntaments, només podem fer mesures pal·liatives. Estem apagant focs. Cada dia signo ajudes. Nosaltres hem augmentat les nostres partides en aquest sentit, però si les administracions supramunicipals no es marquen com a prioritari ajudar les persones, estarem abocats a tenir cada vegada més persones en risc d’exclusió social i això és molt greu.

Canviant de tema, fa dos mesos vostè va tornar d’escalar el Khan Tengri. Com valora l’experiència?
L’expedició s’ha fet per aconseguir diners per a la investigació de la histiocitosi, una malaltia rara que pateix un nen del municipi. Els pares de l’Arnau sempre han comparat la seva lluita amb l’escalada d’un cim. Jo volia fer alguna cosa maca per ajudar en la investigació i se’ns va acudir escalar el Khan Tengri. Ja hem recaptat 12.000 euros i això significa mig any d’investigació garantida. Sóc un apassionat de l’esport i la muntanya. Ser alcalde és una situació circumstancial, que m’omple d’orgull, però són coses com aquestes les que t’omplen la vida.

Com veu les eleccions municipals de l’any que ve?
Crec que quan arriben les eleccions, els ciutadans miren quin tipus de comicis són, veuen qui ha complert els compromisos amb el poble, valoren el que li ofereixen i voten amb consciència. Estic molt tranquil perquè hem fet la feina que tocava i si em presento amb tots els projectes acabats a final de legislatura estaré molt satisfet. Després les eleccions aniran com aniran. Estaria intranquil si em presentes a les eleccions sense haver fet els deures, però els he fet.

Creu que darrerament el PSC ha deixat el cim per quedar-se al campament base?
Hi ha dues coses que no suporto: la mentida i no ser conseqüent amb els teus actes. Per a mi, la gent que baixa del vaixell quan les coses no van bé, no té la meva confiança. I amb això t’estic reconeixent que les coses no han anat bé…

Alguns ho han fet perquè creuen que el PSC ha deixat de defensar uns valors…
Cadascú pels seus motius. Alguna cosa no hem fet bé, perquè la ciutadania hagi deixat de fer-nos confiança. Per a mi, ni l’Estat, ni la Generalitat ni molts partits polítics estan fent el que cal per sortir del forat en el qual ens trobem. El debat sobiranista ha fet mal al PSC, perquè som un partit amb moltes sensibilitats. No tenim un règim militar com el PP i dins del PSC uns creuen en un model i altres en un altre i això fa que sembli que estem més indefinits. Jo vull una solució de país, és a dir, que se’ns reconegui els nostres drets, que se’ns tracti amb respecte, que tinguem el que mereixem i que prioritzem el que és més necessari. I totes aquestes coses es veuen tapades pel procés sobiranista.

El PSC ha perdut la C?
Jo crec que no. Des del moment que hi ha molta gent que sentim molt la C no s’ha perdut. L’hauran perdut les persones que pensaven que era una altra cosa. Em considero molt catalanista i em molesta molt que per ser del PSC hi hagi algú que pensi que sóc menys català que un altre que és d’un altre partit més independentista. Jo sóc igual de català, crec en el meu país i el defenso. Evidentment, sóc l’alcalde de tothom, però com a Sergi Mingote em sento vilipendiat per l’Estat i utilitzat per alguns altres que volen portar el debat a l’extrem. Que jo pensi que el millor model per a Catalunya no sigui el de separar-nos, no significa que sigui menys catalanista.

Vostè és federalista…
Sí. Jo em sento més còmode amb un model que no ens separi d’Espanya. Crec que en un món tan globalitzat, dividir-se no és bo. Vull gestionar millor els meus recursos, que se’m respectin els orígens, la llegua… i crec que el model federal em pot donar tot això. També penso que qualsevol cosa que decideixi el poble de Catalunya serà l’opció encertada, però estic convençut que amb el govern del PP no aconseguirem ni independència ni federalisme.

Com veu el nou model de consulta plantejat per Artur Mas?
Crec que anem de despropòsit en despropòsit.

Però Parets la facilitarà…
Nosaltres hem donat suport a la consulta perquè pensem que, per sobre de tot, la gent ha de tenir dret a decidir. Si et consulto una cosa, ha de ser perquè sigui vinculant, però si després no té valor, no té sentit. Per això era important que la consulta pogués ser legal. L’Ajuntament de Parets facilitarà la consulta, però ens sap greu que s’hagi convertit en un procés de participació. A mi ja em semblava bé el que van fer a Escòcia, però allà van seure a negociar. El que no vull és que Catalunya faci el ridícul. Això no.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram