Desenes de persones van participar dimecres a la tarda en una concentració de protesta contra les retallades a la plaça de la Porxada de Granollers. Eduardo Benito

L’Hospital General de Granollers tancarà el servei d’Urgències Centre a les nits, com ja va avançar Línia Vallès l’1 d’abril. Aquesta serà una de les conseqüències més visibles del pla de reducció de despeses que aplicarà la direcció de l’equipament, obli­gat per la retallada de recursos eco­nòmics procedents del Servei Català de la Salut (SCS). Els res­ponsables del centre sanitari van anunciar als treballadors dijous de la setmana passada al migdia les mesures que s’aplicaran per contrarestar la reducció de prop del 10% dels ingressos públics.

DURANT L’ESTIU

Tot i que la decisió està presa, encara falta per concretar la data exac­ta en què el centre d’ur­gèn­cies de l’avinguda del Parc dei­xa­rà de prestar servei a les nits, però tot apunta que les portes es tanca­ran entre els pro­pers mesos d’a­gost i setembre. La mesura tin­dria efec­te entre les 10 del vespre i les 8 del matí, aproximadament, i el personal que ara fa aquest torn seria recol·lo­cat a l’Hos­pital. Les ins­tal·lacions es van obrir fa sis anys per contrarestar la clau­sura de Policlínica.

Aquesta no és, però, l’única for­­ma amb la qual la direcció de l’Hospital pretén reduir la des­pe­sa. Segons ha pogut saber aquest periòdic, les mesures que es preveuen aplicar al centre afectaran di­­rectament als usuaris més enllà d’incomodar-los amb desplaçaments obligatoris fins a l’edifici central. D’entra­da, es podría el pe­ríode de tancament d’una part de llits de la UCI i de la cin­quena planta es podria perllongar enguany més que en anys anteriors, i també es podrien allargar les llistes d’espera en intervencions quirúr­gi­ques o primeres visi­tes.

Pel que fa a l’àmbit laboral, els treba­lla­­dors del centre podrien veu­re su­primida una paga extra per ob­jec­tius, que tenen recollida en el conveni i que té un important impacte en la nòmina, que ja es va veure retallada l’any passat. Tot i així, la direcció no des­carta la possibilitat de presentar un expedient de regulació d’ocupació (ERO).

Les primeres mesures d’estalvi en l’Hospital General de Grano­llers ja s’han cobrat les pri­me­res víctimes. Als treballadors als qu­als no se’ls ha renovat el contracte al venciment d’aquest, cal afegir l’acomiadament d’una desena de persones de la plantilla de cuina, un servei que presta una empresa externa.

PALS A LES RODES

Les retallades també arribaran a tota velocitat al transport de ma­lalts, en contra del que va assegurar recentment el conseller de Sa­nitat, Boi Ruiz, que va dir que la política d’estalvi no afectaria en cap cas els serveis d’urgències. Segons ha pogut saber Línia Va-llès de fonts del sector, el Servei d’Emergències Médiques (SEM), que té distribuïts per la comarca di­fe­rents vehicles, també preveu aplicar reducci­ons horàries a algunes de les seves unitats de suport vital bàsic.

Segons la informació a la que ha tingut accés aquest periòdic, a l’àrea de Granollers es passarà d’u­na cobertura de 24 hores al dia a una de 16, les mateixes que a les zones de Mollet, Caldes de Montbui i Sant Celoni. Altres vehicles de Caldes i Parets, que fins ara tenien cobertura de 12 hores, la tindran de vuit. En tots els casos es podria reduir el servei.

Aquesta situació, segons les fonts consultades, resulta “especialment greu”, ja que s’ha de te­nir en compte que la conselleria de Salut també ha aprovat su­pri­mir el ser­vei d’urgències que fins ara pres­taven de forma complementària alguns centres d’assis­tència primària (CAP), i han pa­s­sat a informar als usuaris a través de rètols que, en cas de necessitat, po­den trucar al telèfon 112. “Les persones que precisin d’un transport per traslladar-se en ambu­làn­cia a un centre per rebre aten­­ció sanitària, es veu­ran afectades per l’augment en el temps de res­posta del vehicle que, depenent del cas podria ser elevat i podria posar en risc la seva salut”, afe­gei­xen les fonts.

En opinió d’un treballador del sector, la situació és de “deteriorament real de la qualitat assistencial”. La reducció del servei, afegeix, repercutirà directa­ment sobre els ciutadans que necessitin una ambulància i no tinguin la possibilitat de sufragar el cost d’un servei privat de transport sa­ni­tari”.

MANIFESTACIÓ

L’Assemblea en Defensa dels Drets Socials i dels Serveis Pú­blics, recentment constituïda, va convocar dimecres una manifestació a la plaça de la Porxada de Granollers per protestar contra les retallades. La mobilització va aplegar representants del sector sanitari i de l’educació.

L’assemblea ha elaborat un ma­­ni­fest en què mostra el seu rebuig pel tancament de llits, plan­tes, quiròfans, bases d’ambulàn­cies i punts d’atenció continuada i ur­gències. Tot plegat, segons di­uen, per “obrir la porta a que l’hospital, així com altres centres, dediquin els seus espais a l’activi­tat priva­da”.

El comunicat també denuncia que el Vallès Oriental ha estat his­tòricament una comarca “defici­tà­ria en llits i recursos sanitaris per habitant” i que, amb les re­ta­lla­des obligades des del Govern, “en­cara es precaritza més l’assis­tència” ja que “els usuaris hauran de viatjar per la geografia catalana per a què algun centre els doni l’atenció que fins ara rebien aquí”. “No podem acceptar ni ac­cep­­tarem resignadament les me­su­res que volen imposar-nos”, ad­ver­tei­xen.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram