Més de 2.500 persones van reclamar, diumenge, l’ampliació del Pla d’Espais d’Interès Natural de Gallecs. Foto: Salvem Gallecs

Han passat 37 anys, però la reivindicació és la mateixa: protegir l’espai natural de Gallecs. Diumenge passat, més de 2.500 persones es van aplegar a l’esplanada de l’església de Gallecs, provinents de marxes que sortien de Mollet, Parets, Santa Perpètua, Palau-solità i Plegamans i la Vall del Tenes (amb integrants de Lliçà de Vall, Lliçà d’Amunt, Santa Eulàlia de Ronçana i Bigues i Riells).

La manifestació, que emulava la que es va fer l’any 1978, pretenia demostrar el rebuig ciutadà a la venda dels terrenys de Can Banús II i reclamava la prohibició d’activitats com la falconeria i l’ampliació de l’espai protegit de Gallecs, actualment de 714 hectàrees.

Una vegada a la plaça, el veterà activista de Gallecs, Vicenç Torrents, la cineasta Neus Ballús i un nen de 9 anys, Roger Olivé, van llegir el manifest de la marxa. Segons el text, hi ha “una gestió del territori força imperfecta i massa condicionada políticament” que permet determinades pràctiques com “la falconeria, la circulació de vehicles per camins i la destrucció dels marges dels conreus”.

La manifestació de diumenge va comptar amb històrics de la lluita per la preservació de Gallecs com Lluís Ansó o el romancer Jaume Arnella, a més de diferents representants polítics de tots els municipis que estan a tocar de l’espai natural. Però sens dubte, els grans absents van ser els representants d’Unió de Pagesos, que no van assistir a l’acte perquè estan en contra de l’aplicació del Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN) en diferents zones del territori, ja que posa dificultats a l’activitat agrària.

El coordinador territorial de l’Àrea metropolitana de Barcelona d’Unió de Pagesos, Francesc Bancells, aclareix que està a favor de protegir l’espai natural de Gallecs, però considera que “la millor solució per garantir la continuïtat de les explotacions a Gallecs és l’aprovació d’una llei d’espais agraris”.

Segons Bancells, “Unió de Pagesos se sumaria a un hipotètic parc agrícola del Vallès, però parc agrícola no vol dir parc mediambiental” i creu que “s’ha de conjugar la protecció dels diferents espais amb la possibilitat de portar-hi a terme una activitat econòmica com és l’agricultura”.

RESPOSTA DE LA GENERALITAT
El Govern ha recordat que està compromès amb la protecció i la continuïtat de Gallecs des de l’any 1980. En un comunicat, la Generalitat assegura que “s’han invertit més de 136 milions d’euros en el desenvolupament de sectors residencials i per activitats econòmiques i de protecció dels terrenys”. A més, remarquen que, amb l’objectiu de reordenar l’àmbit urbanísticament i garantir la protecció definitiva de l’espai central de Gallecs, l’Incasòl va redactar l’any 2004 el Pla Director Urbanístic de l’ACTUR de Santa Maria de Gallecs i es va crear el Consorci del Parc de l’Espai d’Interès Natural de Gallecs.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram