Una concentració a les portes de l'escola Pia de Granollers. Foto: Línia Vallès

I l’1 d’octubre va arribar. Diumenge, més de 130.000 vallesans van fer front a les amenaces de l’Estat espanyol i a la repressió policial i van votar en el referèndum d’autodeterminació de Catalunya. Concretament, i a l’espera de les dades oficials que la Generalitat encara no havia publicat a l’hora del tancament d’aquesta edició, un 89% ho va fer pel Sí, mentre que el No es va quedar al voltant d’un 8%.

A la capital, Granollers, gairebé 20.000 veïns van acudir a les urnes, mentre que a Mollet ho van fer pràcticament 12.000 persones. La Llagosta va ser el poble on el No va obtenir més suports, mentre que Sant Esteve de Palautordera va ser on el Sí va arrasar amb més claredat.

Però més enllà dels resultats, l’1 d’octubre va ser un dia de defensa del dret a vot, de la democràcia. De fet, des de dissabte desenes de veïns ja protegien els col·legis electorals, en algun cas fins i tot des de divendres, com a l’IES Vicenç Plantada de Mollet. Però va ser a partir de les 5:30h de diumenge que es van començar a omplir massivament els punts de votació per garantir que a les 9h poguessin obrir.

No va ser una jornada fàcil. Els problemes informàtics van dificultar en diversos moments les votacions, i els cossos policials espanyols van intentar impedir que se celebrés la votació en alguns municipis de la comarca.

LA CAPITAL, AL CAPDAVANT
Quan va arribar l’alerta que la Guàrdia Civil rondava per la zona –concretament se l’havia vist a la Roca del Vallès–, a Granollers van decidir fer una crida per multiplicar la presència de veïns davant la possible intervenció policial a la ciutat.

El punt on més gent va aplegar-se va ser a l’Escola Pia, a l’avinguda Sant Esteve, on es va superar el miler de persones. Per aquest motiu, els Mossos van haver de tallar un tram del carrer, i un camió de Bombers va apropar-s’hi per ajudar els ciutadans a salvaguardar el col·legi i les urnes. Al final, però, els cossos de seguretat espanyols no van presentar-se a la capital.

5 PERSONES FERIDES
On sí que van anar va ser a Vilalba Sasserra, poble en el qual va tenir lloc una de les poques càrregues policials de la comarca. De fet, va ser la més greu.

Tal com explica l’Ajuntament del municipi, “14 vehicles de la Guàrdia Civil van entrar al poble i van ocupar tot el carrer on es realitzaven les votacions”. Tot seguit, “van baixar uns 40 agents que, sense dir ni paraula, van començar a repartir llenya amb les porres a la pobra gent que amb les mans aixecades estava protegint l’únic local electoral del municipi”.

Aquest petit municipi de només 700 habitants, on una seixantena havia decidit protegir el col·legi electoral, es va trobar amb 40 policies al davant, que van ferir cinc veïns.

Si l’objectiu era les urnes, però, en aquest cas no ho van aconseguir del tot. Se’n van emportar una plena de sobres, però buits. La que s’havia utilitzat per a la votació l’havien amagat. I així, amagats, va ser com van fer el recompte.

De fet, la incertesa, aquí i arreu, es va allargar fins al tancament dels col·legis. A la capital, els veïns que els havien protegit durant hores van anar deixant-los progressivament per concentrar-se a la Porxada, on es va habilitar una pantalla gegant per seguir els resultats del conjunt del país. Una imatge que va recordar com s’havia començat el dia: fent pinya per garantir el referèndum.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram