productors mongeta del ganxet

Productors recollint mongeta del ganxet, diumenge a Llerona. Foto: Ajuntament

La mongeta del ganxet és un dels productes per excel·lència de la gastronomia catalana. Però pocs saben que al Vallès Oriental es cultiva aquest llegum. En concret, a les Franqueses, que té una producció de 50 hectàrees de mongeta del ganxet, 30 de les quals es troben al petit poble de Llerona. Les Franqueses produeix uns 75.000 quilos d’aquest aliment per collita. Això fa que sigui “la capital catalana del conreu d’aquest llegum”, tal com defineixen des del mateix Ajuntament.

Precisament, els productors, la restauració i l’empresariat del sector van trobar-se el passat cap de setmana a Llerona en el marc de l’11a Festa de la Mongeta del Ganxet. Una edició que va ser “la més multitudinària”, segons informen des del consistori, i que va incloure diverses activitats a través de les quals es va acostar la feina del camp a tots els assistents per “aconseguir que la tradició no es perdi entre les diferents generacions”, afegeixen des de l’Ajuntament.

En aquest sentit, es va fer una llotja per vendre mongetes del ganxet, un concurs de cuina amb aquest llegum i una exhibició on diversos pagesos van mostrar com es cull aquest aliment i com s’obre la planta per agafar les mongetes de dins. Això juntament amb diversos actes de cultura popular que es van estendre al llarg de dues jornades que van comptar amb la presència de la cuinera Ada Parellada, del rocker Leslie i de l’actor Joan Pera.

Tot plegat, en homenatge a un llegum que situa les Franqueses i Llerona al mapa i que posa el municipi al capdavant de la llista de productors de mongeta del ganxet. Per això, els pagesos busquen transmetre aquest ofici, amb l’objectiu de mantenir una tasca que sempre ha estat molt arrelada a aquesta zona.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram