Aquest tipus de jaciment és únic a Catalunya i un dels pocs que hi ha a Espanya i a Europa. Foto: Ajuntament

Sorpresa majúscula a Canovelles. Les obres de construcció de l’escola Quatre Vents, a la zona de Ca l’Estrada, han destapat un poblat neolític, l’únic descobert fins ara a tot el país. Es tracta d’un assentament de fa més de 6.000 anys que té dues cabanes construïdes en solera de pedra, intactes, úniques a tot Catalunya i de les poques que hi ha a Espanya i a Europa.

El director de les obres d’excavació arqueològiques, Jordi Roig, assegura que les restes daten d’entre els anys 4.500 i 4.800 abans de Crist i remarca que “tenim molt pocs jaciments tan antics i cap tan ben conservat”. Roig assenyala que “es tracta dels primers poblats humans a l’aire lliure” i, per tant, “és un assentament singular i de primer ordre, en el qual destaquen les soleres de pedres de les dues cabanes”.

Per a Roig, un dels fets més distintius del poblat és la seva complexitat, ja que té “dues àrees molt diferenciades, la zona dels vius i la dels morts, amb dues tombes separades per un canal construït de forma totalment intencionada”.

“L’ESTAT ÉS EXCEL·LENT”
Una de les coses més sorprenents d’aquesta troballa és el bon estat de conservació en el qual es troba. Un fet que segons el director de l’excavació es justifica per la proximitat d’una riera i per les “successives rierades que han anat tapant la zona amb terres i graves”. “L’estat és excel·lent”, assegura.

Des de l’Ajuntament també remarquen que el poblat destaca per ser una construcció planificada, del principi del neolític, amb les dues cabanes, sis focs o forns amb restes de fustes i una zona diferenciada funerària, en la qual s’hi han trobat dos esquelets, un dels quals estava enterrat amb una ovella i un vas. Un fet que, segons els arqueòlegs, “demostra que ja hi havia consciència d’una altra vida”.

Mentre es fan les anàlisis radiocarbòniques, els arqueòlegs intenten esbrinar el significat de les pedres falcades alineades a la zona funerària més allunyada de les dues cabanes. “A hores d’ara se’ns escapa el seu significat, però podrien estar relacionades amb el ritual funerari, una cosa semblant a Stonehenge amb altres mides molt més petites”, detalla Roig.

EL FUTUR DEL POBLAT
Des que es va fer el descobriment, la conselleria de Cultura està estudiant la viabilitat tècnica i econòmica perquè l’assentament quedi visible. L’alcalde, José Orive, proposa la possibilitat de conservar les restes de manera que siguin visitables pels experts i el públic general o fins i tot integrar-les dins de la futura escola. “Seria l’únic centre de primària de Catalunya i de l’estat on els alumnes podrien estudiar el neolític sense moure’s”, afirma l’alcalde.
En els últims dies els alumnes de l’Escola Quatre Vents, que fa 10 anys que estan en barracons, han visitat el poblat. La resta de ciutadans podran veure l’assentament aquest dissabte i diumenge.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram