El pacte entre les cinc forces polítiques que governaran les Franqueses es va escenificar divendres passat a la tarda. Eduardo Benito

El socialista Esteve Ribalta és com el cotó de l’anunci: no enganya. Si divendres passat a la tarda va participar en l’escenificació del pacte de govern a cinc signat per CiU, PSC, Unió dels Po­bles de les Franqueses (UPLF), ERC i PP amb l’objectiu de dotar al mu­nicipi d’una majoria àmplia i sòlida “per afrontar amb garanties els reptes presents i futurs”, dissabte al migdia va enviar una nota als mitjans de comunicació en què acusa els convergents, ara els seus companys de vol, de boicotejadors “de l’estabilitat” durant la seva etapa com alcalde. Tam­bé critica els criteris aplicats en les retribucions dels càrrecs públics i es pregunta si és coherent que, amb una diferència de només 34 vots a les eleccions municipals, aquests demanin “l’alcaldia a qualsevol preu”.

Ribalta també dedica algunes paraules a l’alcalde, Francesc Colomé, recordant que “va ser l’únic candidat que va dir públicament –en un debat – que no necessàriament res­pec­ta­ria la força més votada”. Després de qualificar l’adhesió del PSC al pacte com “un acte de generositat i res­ponsabilitat”, finalitza amb un toc d’atenció demanant CiU que apliqui “aquell sentit co­­mú que tant ha reclamat, però que de moment no ha aplicat, ni abans del 22 de maig ni després”. La legislatura promet.

UN GOVERN AMPLI

Malgrat les crítiques del seu principal opositor –i malgrat tot soci de govern–, Francesc Colomé ha tingut prou mà esquerra com per aconseguir un acord “estable” que aglu­tina una àmplia majoria d’11 dels 17 regidors del consistori. Si fa dues setmanes ja es va anunciar la signatura d’un pacte a quatre (CiU, PSC, Unió dels Pobles de les Franqueses i PP) deixant entreoberta la porta a la in­corporació d’ERC, no va ser fins a la setmana passada quan la formació republicana va fer el pas i es va afegir al grup. El regidor republicà Àngel Profitós ha decidit acceptar l’oferta d’incorporar-se al govern després de meditar sobre el funcionament intern d’un equip format per cinc forces polítiques, algunes d’elles amb una ideologia contraposada.

L’oposició que­da formada pels tres regidors de Convergència per les Fran­queses, el partit de l’exalcalde Francesc Torné, els dos de les Franqueses Imagina (LFI), que no s’hi han volgut incorporar, i el de Plataforma per Catalunya (PxC), Josep Badia, a qui ningú ha convidat a participar a les reunions celebrades per formar un govern estable.

EL NOU CARTIPÀS

El cartipàs per a la legislatura 2011-2015 ja està tancat. L’alcalde va signar dijous de la setmana passada el decret que delega les competències dels diferents regidors, fruit del pacte. Al marge de Colomé, formen part del cartipàs Rosa Maria Isidro (Cultura, Educació, Infància i Joventut), Rosa Maria Pru­na (Agricultura, Territori i Sostenibilitat, Sanitat i Gent Gran) i José Ramírez (Esports), per part de CiU; Esteve Ribalta (Urbanisme), Juan Antonio Marín (Activitats, Habitatge i Pla de Barris), Josep Randós (Seguretat Ciutadana), Gisela Santos (Polítiques Socials), pel PSC; Javier Ál­varez (Dinamització Econòmi­ca), pel PP; Àngel Profitós (Serveis Centrals, Hisenda i Participació), per ERC-AM; i Vanessa Gar­cía (Obres i Serveis), per UPLF.

La Junta de Govern Local estarà presidida per Colomé i formada per Rosa Maria Pruna, Esteve Ribalta, Javier Álvarez, Àngel Profitós i Vanessa García. Els tinents d’alcalde seran Pruna, Ribalta, Álvarez, Profitós i García. El Consell del Poble de Llerona, presidit per Pruna, comptarà amb la representació dels també convergents Isidro i Ramírez.

COLOMÉ, 60.000 EUROS

Colomé s’ha rebaixat un 5% el sou respecte al que es va establir l’anterior alcalde, Esteve Ribal­ta, l’any 2008. El convergent ha explicat que la seva nòmina serà de 60.000 euros bruts anuals, mentre que la del seu antecessor era de de 61.650 euros el 2007 i de 62.833 el 2008. La quantitat que percebrà el convergent és un 11% inferior a la mínima que des de la Federació de Mu­nicipis de Catalunya (FMC) es recoma­na per a un Ajuntament d’en­tre 10.000 i 25.000 habitants: de 66.356 a 68.173 euros.

Les retribucions dels càrrecs electes i el règim de dedicacions es van aprovar en un ple extraordinari celebrat dijous de la set­­mana passada amb els 11 vots a favor del nou equip de govern (també el dels regidors socialis­tes, tot i les posteriors crítiques de Ribalta). Els representants amb dedicació exclusiva cobra­ran 40.000 euros i els que la te­nen parcial, 25.000.

El punt tercer del pacte de go­vern 2011-2015 especifica que correspon una dedicació exclusiva als grups PP, ERC i UPLF, que podran exercir el regidor o bé el personal de con­fi­an­ça.

BONES INTENCIONS

El pacte amb què arrenca el nou govern municipal de les Fran­queses està ple de bones intencions i té com a objectiu oficial “ga­rantir la governabilitat al municipi al llarg dels propers quatre anys”. Colomé va dir divendres que els grups signants del pacte havien fet una cosa molt important: seure al voltant d’una taula i buscar acords, seguint el dictamen de les urnes, que el 22 de maig no van voler que cap grup obtingués la majoria suficient.

L’alcalde també va anunciar que el camí del nou govern estarà marcat per les negociacions internes a fi i efecte de cercar consens. “En la presa de decisions importants –va dir– ens demanarem a nosaltres mateixos l’acord per majoria absoluta (6 d’11) i en temes de poble importantíssims, una majoria qualificada (9 d’11)”. Dins d’aquest darrer grup es troben el Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) o el sector N (la zona industrial situada a tocar amb la carretera de Cardedeu).

L’exalcalde Esteve Ribalta va explicar que el motiu pel qual el PSC ha entrat a formar part del nou govern ha estat que els quatre regidors del grup municipal van creure que valia la pena “fer un sacrifici” i un gest de “generositat” a favor de les Franqueses. Per la seva banda, el popular Javier Álvarez va apuntar que el PP ja apostava abans de les eleccions per un acord ampli i va manifestar que Colomé li “dóna molta confiança”. Sobre el seu vot favorable a la incorporació del PSC al pacte, va dir que aquests mereixien una segona oportunitat, ja que en l’anterior legislatura no se’ls havia deixat treballar i perquè, amb ells, es guanyava un any.

La regidora Vanessa García (UPLF) va manifestar que la seva adhesió al pacte responia a un exercici de responsabilitat amb els 428 vots aconseguits en les eleccions i a l’objectiu de tirar endavant el seu projecte polític des de de la Regidoria d’Obres i Serveis. Àngel Profitós, d’ERC, també va apel·lar al compromís amb els seus electors per “con­tribuir a formar un govern el més ampli possible”, malgrat que “hauria estat molt més fàcil quedar-se a l’oposició i criticar des de fora tot el que passés”. Una de les actuacions prioritàries del nou equip serà crear una comissió que, presidida pel republicà, analitzarà l’estat de les finances locals.

En la presentació del pacte, Colomé va destacar la bo­na sintonia en les primeres reuni­ons, amb unes relacions molt fluïdes i amb la idea d’oblidar les diferències. “Estem disposats a governar i a oblidar el passat”, va dir. Amb el comunicat que va enviar només unes hores després, potser Ribalta no és del mateix parer.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram