L’èxit de la Via Catalana no només va enlluernar el món, sinó que a més va eclipsar la multitud d’actes que tradicionalment se celebren a la comarca per commemorar la Diada Nacional de Catalunya. Com també ja va succeir l’any passat, la majoria de celebracions van quedar en un segon terme davant la gran demostració d’identitat i d’esperit nacional de la Via Catalana.

Tot i això, la comarca es va omplir d’actes per commemorar la diada. A la capital, Granollers, institucions, partits polítics, sindicats i entitats van participar en la tradicional ofrena floral al monument commemoratiu de l’Onze de Setembre. “Catalunya ha de decidir el seu futur”, argumentava l’alcalde de Granollers, Josep Mayoral, en el ban de la Diada, afegint que “els catalans tenim el dret innegable de decidir el país que volem”.

TRADICIÓ COMPLEMENTÀRIA

Com la capital, Mollet també va celebrar institucionalment la diada amb l’ofrena floral al monument de Rafael Casanova, obra de l’artista local Cesc Bas. Les corals El Clavell i Capella de Santa Maria i la Banda de Joves Música van acompanyar la celebració.

Un altre dels municipis que va commemorar la diada intensament va ser la Garriga. L’Onze de Setembre va començar de bon matí, amb la pujada al turó de la bandera. Al migdia va tenir lloc l’acte institucional a l’Auditori, que va comptar amb la participació de l’escriptora Isabel-Clara Simó, i al vespre es va organitzar una cantada d’havaneres i rom cremat a la plaça de l’Església.

En la mateixa línia va celebrar la Diada Nacional les Franqueses. En aquest cas, els actes van girar al voltant del dret a decidir del poble català. La conferència d’enguany, Un any després… 11S vist per un mallorquí a càrrec de l’escriptor Sebastià Alzamora, va reflexionar sobre els esdeveniments produïts arran de la manifestació de l’Onze de Setembre de l’any passat i de l’evolució del procés independentista.

Altres municipis, com Caldes, Cardedeu, la Llagosta, Montornès, Sant Feliu o Vallromanes, entre una llarga llista, també van celebrar la Diada al poble malgrat la marxa de molts veïns a la Via Catalana cap a la Independència.

El món recull el clam de la Via Catalana

RESSÒ MEDIÀTIC_ “Centenars de milers de catalans independentistes van donar-se la mà per formar una cadena humana de 400 quilòmetres i impulsar la seva causa”. Amb aquestes paraules resumia el diari nord-americà The Wall Street Journal l’èxit de la Via Catalana.
De fet, la gran majoria de diaris, revistes, ràdios i televisions d’arreu del món es van fer ressò de la cadena històrica que abans d’ahir va tenir lloc a Catalunya. “Demostració d’unitat: la cadena humana catalana”, titulava el diari britànic The Guardian. En la mateixa línia s’expressava Le Soir, de Bèlgica, que recollia en portada una fotografia de la via catalana i parlava d’una “impressionant cadena humana” per la independència de Catalunya.
A Alemanya, el Die Welt explicava que “els catalans, amb bona salut econòmica”, ens veiem “ofegats i enganyats”, ja que paguem “cada any més impostos” però rebem menys del que aportem. Més a prop, a França, Le Figaro assegurava que “els catalans desafien Madrid” i destacava que la cadena havia travessat, fins i tot, la frontera del territori francès.

L’únic incident important, a Madrid

AGRESSIÓ_ L’ambient festiu i familiar de la Via Catalana va contrastar amb l’assalt que un grup d’extrema dreta espanyol va dur a terme a la delegació del Govern català a Madrid durant l’acte de celebració de la Diada que s’hi estava duent a terme.
Durant l’assalt, diversos assistents, entre els quals hi havia diputats, van ser agredits. Els violents van destrossar mobiliari, van tirar la senyera que presidia l’acte a terra i van llançar gas mentre cridaven “no ens enganyen, Catalunya és Espanya”.
El delegat del Govern a Madrid, Josep Maria Bosch, es va mantenir ferm en tot moment a dalt de la tarima. En el moment del tancament d’aquesta edició ja s’havien detingut dotze persones arran d’aquest incident totalment condemnable.

La Diada a la xarxa

@oriolmollet: Content d’haver portat la meva filla de 16 mesos també a la #ViaCatalana. D’aquí a uns anys entendrà aquest històric moment.

@JordiSeguer: El discurs de l’alcalde Monràs és pura demagògia. Tot és compatible, tant les millores socials com el dret a decidir.

@Bio_Ge: Al tren la majoria de les converses van sobre la #ViaCatalana. Molts expliquen amb orgull que hi van ser. #aixòsortiràbé. #11s2013

@manelrebollal: Em truca una dona castellano-parlant preguntant-me per apuntar-se a la cadena. Té problemes de mobilitat, però no se la perd.

@JordiTalarn: Margallo: “Un referèndum pactat és possible al Regne Unit però no a Espanya”. Per això el Regne Unit és una potència mundial i Espanya no.


@JaumeBarbera:  He donat una volta per Mollet. No hi havia vist mai abans tantes estelades. Crec que avui plorarem molt. Ho farem d’emoció.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram