Concentració multitudinària a Santa Perpètua per condemnar la mort d’una dona a mans de la seva exparella. Foto: Twitter (@daninovosanchez)

Sortir al carrer de nit, sola, o tornar a casa després d’un sopar és un risc al qual s’enfronten diàriament milions de dones arreu del món. El fet d’haver d’anar alerta en segons quines situacions és generalitzat entre el sexe femení, sobretot entre les noies més joves. És una por que corroboren les dades oficials, a pocs dies per commemorar el Dia Internacional de les Dones (8 de març). Segons els Mossos, només a Catalunya el 2016 s’han registrat 34 denúncies diàries per violència masclista i hi ha hagut més abusos sexuals (43%) i agressions (9%).

Les xifres són alarmants i el Vallès no és una excepció. Segons dades de la Regió Metropolitana Nord dels Mossos del 2016, a Mollet s’han registrat 18 casos d’abusos sexuals, sis més que l’any anterior. De tota manera, “aquí s’engloben tots els tipus d’abusos, no només a dones, i també els relacionats amb les xarxes socials”, aclareix el sotsinspector Jordi Santacatalina, cap de la Unitat Regional de Proximitat i Atenció al Ciutadà (URPAC) dels Mossos d’Esquadra a la Regió Policial Metropolitana Nord.

A Granollers el panorama és, fins i tot, més preocupant. A la capital vallesana l’any passat es van duplicar les denúncies per abusos sexuals (han passat de 20 el 2015 a 42 l’any passat) i han augmentat les agressions sexuals (hi ha hagut 23 casos, set més que el 2015). “Això és només la punta de l’iceberg”, lamenta Santacatalina.

Precisament, el Vallès ha patit la darrera víctima mortal per violència masclista. La setmana passada una dona va ser assassinada a Santa Perpètua a mans de la seva exparella. En aquest cas, Santacatalina recorda que “la dona havia renunciat a les mesures de protecció”. Sigui com sigui, però, l’home acumulava tres denúncies i una ordre d’allunyament d’un quilòmetre.

Davant d’això, és fàcil que sorgeixi la pregunta: és suficient la justícia en aquests casos? “Quan hi ha denúncies i ordres que no es compleixen es fa palès que la justícia falla”, lamenten des de la plataforma comarcal VO Feminista. Segons l’associació, la solució passa “per invertir més recursos en l’àmbit de la prevenció i l’assessorament, sobretot a les escoles i els instituts”. “S’han fet retallades en l’educació no sexista i en recursos com l’assessorament psicològic i legal o les cases d’acollida”, sentencien, i reclamen que s’haurien de recuperar i ampliar.

CONSCIENCIAR ELS HOMES
De tota manera, tot i les xifres oficials, hi ha tipus d’abusos i agressions molt més difícils de quantificar. És el cas de les “floretes” i les mirades “escanejadores” que moltes dones han de suportar dia rere dia quan caminen pel carrer. O l’evidència, en moltes ocasions, que l’opinió d’una dona en una reunió laboral val menys, per exemple.

Per combatre això, Santacatalina explica que els Mossos estan fent “un treball molt intens de sensibilització entre els joves”. “Han de saber què és denunciable i no deixar passar res”, diu, i posa com a exemple quan una noia és “grapejada” en una discoteca. “Moltes pensen que no és delicte”, sentencia.

La llista d’exemples és molt llarga i molts homes no són conscients d’aquestes situacions quotidianes que contribueixen a encasellar la dona a un estatus d’inferioritat o de desigualtat. Davant d’això, hi ha homes que també es preocupen per equilibrar la balança. Aquest és el cas del col·lectiu d’Homes Igualitaris, amb seu a Barcelona. “Hem d’assumir les nostres responsabilitats, tant dins com fora de la llar”, diuen des de l’associació. “Els homes hem d’aprendre a gestionar les nostres emocions: els assassinats masclistes són resultat de la incapacitat de fer-ho”, sentencien. “Hem d’acabar amb la masculinitat tradicional i hegemònica, que ens perjudica a tots”, conclouen.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram