Imatge d’arxiu d’una de les protestes de traballadors contra un ERO en una empresa de la comarca. Arxiu / Eduardo Benito

Si les condicions econòmiques i socials no canvien, el 2011 po­dria finalitzar amb un especta­cu­lar nombre d’expedients de re­­gulació d’ocupació (ERO) al Vallès Oriental: uns 220, que podrien afectar més de 3.000 treballadors. Aquesta és la dra­mà­tica previsió de futur que fa la UGT, que dilluns passat va pre­sentar davant els mit­jans de comunicació les da­des regis­tra­des el segon semestre de l’any. I aquestes no són gens positives.

El càlcul del sindicat té un argument sòlid i es basa en el continu degoteig d’expedients presentats al llarg d’aquest any. Entre els mesos de gener i juny, un total de 102 empreses van presentar 109 EROs, que han afectat 2.252 treballadors. Una simple operació matemàtica és suficient per establir la mitjana: quatre expedients setmanals formalitzats, amb una afectació de 87 perso­nes.

Si es comparen aquestes da­des amb les registrades durant els sis primers mesos de 2010, s’observa un increment del 17% respecte dels 93 expedients que es van pre­sentar l’any passat i que van afectar 1.560 persones (689 menys que el 2011). En aquest sentit, l’increment percentual és del 44,36%.

I això no és tot. D’una banda, els 1.852 expedients de regulació presentats durant el pri­mer semestre de 2011 gairebé han tocat el sostre al qual van arribar l’any 2009, amb 2.029 ERO que van afectar un total 83.570 per­sones a la comarca. I de l’altra, s’han registrat 20 expedients d’extinció que han a­- fec­tat a 560 treballadors. La xi­fra suposa un increment del 5% i del 12%, respectivament, respecte del mateix perí­o­de de l’any anterior.

AFECTACIÓ SECTORIAL

Se­gons ha anunciat el sindicat, la “considerable reducció” dels ex­pedients de suspensió regis­trada a la comarca (-72%) ha es­tat una conseqüència directa de l’increment dels ERO de reducció, que són tam­bé els que més persones afec­ten, con­cre­ta­ment 1.484 (+79%).

La UGT assenyala la indústria i el metall com els sectors d’activitat eco­nò­mica més afectats, amb el 25% i el 23%, res­pec­tivament. El 48% del total d’EROs presentats a la comar­ca s’han registrat en aquests dos àmbits, amb una afectació de 1.386 persones (61% del to­tal). En canvi, en el tèxtil, que per nombre d’expedients representa el 7% del total, la xifra de treballadors afectats ha es­tat de 550 persones (25%).

Les activitats més afectades pels expedients de regulació són: especialitats de la cons­tru­c­­ció (223 expedients i 2.055 tre­­balladors), comerç a l’engrós (150 i 1.637), construcció d’immobles (130 i 1.279), productes metàl·lics (123 i 1.415), comerç al detall (106 i 819), serveis tècnics d’arquitectura i enginyeria (92 i 648), venda i reparació de vehicles a motor i motocicletes (67 i 958), arts gràfiques (51 i 974) i fabricació de maquinària i equips (50 expedients i 2.195 persones afectades).

CONTINU AUGMENT

El sindicat considera que la reforma laboral que va entrar en vigor al juny de l’any passat no només no ha aconseguit els objectius inicials pels quals “supo­sadament” va ser creada, sinó que ha contribuït a que el nombre d’expedients continuï augmentant.

Abans de la reforma, expliquen des de la UGT, la me­sura més comunment utilitzada pels empresaris era la suspensió de la re­lació laboral (65% dels expedients), que també afectava al major nombre de treballadors (1.007).

En aquest sentit, segons el sindicat, la reforma laboral no ha suposat una millora de la fle­xibili­tat interna de les empreses. La frenada dels EROs de suspensió s’ha produït, assegu­ren, a costa “d’un brutal increment dels expedients de re­du­c­ció i, en rea­li­tat, [el nou marc laboral] és incapaç de dismi­nu­ir els d’extinció”.

DURADA MITJA

Segons l’informe presentat per la UGT, les mesures inicials de suspensió han tingut aquest da­r­rer trimestre una durada mit­­ja de 199 dies, el que suposa que les persones afectades per aquest tipus d’expedients han estat aturades més de sis mesos i mig, temps molt superior als quatre mesos i mig d’abans de la reforma laboral.

La situació de desocupació és ara més precària, segons el sindicat, ja que la mitja de suspensió excedeix el comptador a zero (reposició de 180 dies d’atur). Això significa que les persones afectades per expedients consu­meixen part de l’atur que han ge­nerat durant anys.

La majoria de les empreses del Vallès Oriental que han presentat expedients ho han fet en una única ocasió. El sindicat fa, però, una seria advertència en aquest sentit: cal no perdre de vista que el 7% d’elles (set companyies) han presentat més d’un expedient.

MIDA DE LES EMPRESES

Del total de 109 EROs presentats al Vallès Oriental durant el primer semestre de l’any, 97 co­r­responen a empreses molt petites (de menys de 10 tre­balla- dors) o petites (entre 10 i 50). Aquest detall no és, ni molt me­nys, positiu en opinió del sindicat: quan s’analitza el nombre de persones afectades pels expedients, s’observa que la me­su­ra incideix sobre un major nombre de treballadors que en els casos que es donen en em­pre­ses mitjanes (de 50 a 250), amb un 41%, i petites, amb un 33%. El total d’afectats són 916 i 753, respectivament.

Dins l’àmbit de la Regió Me­tro­­politana de Barcelona, el Va­llès Oriental és la tercera co­- mar­ca pel que fa a nombre total d’EROs presentats. Representa el 10%, per darrera del Barce­lo­nès (40%), el Vallès Occidental (24%) i el Baix Llobregat (18%); i el 12% del total de les persones afectades. Aquestes quatre zo­nes, a més de la del Maresme, aglu­tinen el 59,45% del total d’expedients presentats a Ca­ta­lunya durant el semestre.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram