El consistori vol urbanitzar el Calderí. Foto: Salvem El Calderí

La notícia que els defensors del Calderí no volien escoltar es va saber dilluns, quan la Junta de Govern Local va aprovar inicialment el projecte que pretén urbanitzar l’espai agrícola. Així ho ha decidit l’Ajuntament, que ja ha marcat un pressupost de 24,6 milions d’euros per començar a fer les primeres actuacions: dibuixar el traçat dels carrers i les zones verdes del nou barri i la seva connectivitat amb la resta de la ciutat.

Entre les accions principals previstes, destaca la construcció de quatre parcs, d’una gran plaça central d’ús públic polivalent, de carrils bici i de carreteres per unir el Calderí amb el barri de l’estació de França i el polígon de Can Prat. Un total de 95.000 m2 d’espais verds i més de 56.000 m2 de carreteres, rotondes i voreres.

Per això, la regidora de Territori, Planificació Urbanística i Obres, Mireia Dionisio, ha dit que aquest projecte és “molt important per a la ciutat”. I és que, segons l’alcalde, Josep Monràs, la urbanització del Calderí “permetrà, en un futur, que la ciutadania disposi de més zones verdes i, el més important potser, que Mollet disposi d’habitatge públic, nous espais comercials, equipaments moderns i una zona esportiva del segle XXI”.

Però, com era d’esperar, l’aprovació inicial de totes aquestes actuacions no ha tardat a aixecar les crítiques dels membres de la plataforma Salvem el Calderí.

“Un pas greu”

“Aquest nou pas demostra, una vegada més, que el govern segueix en la línia de prendre decisions sense obrir un debat ciutadà que permeti consensuar entre tots la ciutat que volem”, diu el representant de l’entitat, Txus Carrasco, a Línia Vallès. I és que, tot i que el passat mes de setembre la plataforma obria un procés judicial contra el projecte urbanístic, en el qual van presentar diferents informes tècnics desfavorables a la construcció del macrobarri “per incomplir diversos punts que van en contra de la preservació del medi ambient”, explica Carrasco, el projecte ha tirat endavant.

És per això que el molletà pensa que “és un pas greu, ja que, tot i que l’Ajuntament té la informació que els vam fer arribar en relació amb tot allò que incompleix el POUM, no els hi ha importat i han decidit que el millor és fer pisos a qualsevol preu”. Una actitud que Carrasco creu que és fruit de la prioritat que el govern dona als especuladors i als inversors interessats en aquests terrenys i que “s’adequa al discurs publicitari que fan sempre que parlen del Calderí”, diu el molletà.

Amb tot, però, el projecte estarà en exposició pública durant un mes. De fet, la CUP ja ha dit que demanarà la seva nul·litat i, segons Carrasco, Salvem el Calderí presentarà al·legacions perquè segueixen “amb tota l’esperança de fer que l’Ajuntament rectifiqui”. Ens avala la raó”, afegeix.

Més polèmica als Pinetons

D’altra banda, tot i que aquesta aprovació inicial no afecta la urbanització dels Pinetons, Línia Vallès ha sabut que en les darreres reunions entre l’Ajuntament i els veïns de Santa Rosa i Can Borrell, s’hauria posat sobre la taula la possibilitat d’instal·lar locals d’oci nocturn als espais verds que es pretenen urbanitzar. “Els edificis que es construiran estan titllats de locals comercials, però vam preguntar si hi cabria la possibilitat que es lloguessin o es compressin per fer bars musicals i ens van dir que sí”, lamenta Teresa Prades, presidenta de l’Associació de Veïns de Santa Rosa. Encara que l’actual normativa no permet aquest tipus d’activitat a locals que es trobin a sota o al costat de comunitats de veïns.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram